Дуже часто, не зважаючи на масу інформації та застережень, вінничани стають жертвами шахраїв, в тому числі й з банківськими картками.

Нещодавно активізувались шахрайські схеми, пов’язані з перехопленням сім-карти з номером телефону, прив’язаним до банківського акаунту. Так, громадяни отримують багато настирливих дзвінків з незнайомого номера, часто ввечері, що змушує їх вимкнути телефон, а вже зранку вони виявляють, що їх телефонний номер привласнений злочинцями й за його допомогою вкрадені гроші.

Найменші підозри на шахрайство або перехоплення сім-карти мають змусити вас негайно блокувати картки, - розказала Аліна Слободянюк, керівник прес-служби ПриватБанку Вінницького регіону. - Неоднократні набридливі дзвінки із незнайомого номера мають вас насторожити - вони можуть мати на меті спробу привласнити ваш телефонний номер. Часто ці дзвінки, особливо пізно ввечері чи вночі, змушують жертву вимкнути телефон, щоб створити семигодинний період «неактивності» по сім-карті. Цей період дозволяє в мережі одного з найпопулярніших операторів мобільного зв’язку обійти систему ідентифікації клієнта, дізнатися секретний PUK-код, і привласнити телефонний номер. Якщо цей номер фінансовий, радимо невідкладно телефонувати в колл-центр банку або скористатись мобільним додатком Приват24 і блокувати свої картки”.

Варто знати, що на сьогодні з’явилися сервіси, які дозволять маскувати номер телефону під будь-який інший, у тому числі й банківський. Цим користуються шахраї: телефонують нібито від імені банку та випитують у клієнтів інформацію (прізвище, ім’я, по батькові, останні 4 цифри картки, CVV2-код тощо). Пам’ятайте, що співробітники банку, які телефонують клієнтам, володіють необхідною інформацією, тому подібні запитання банку повинні викликати підозри.

Якщо зателефонує такий «співробітник», треба негайно завершити розмову, зателефонувати до банку на номер 3700 та повідомити про це. У разі необхідності - заблокувати картки та акаунт Приват24.Якщо виникають сумніви щодо особи того, хто телефонує, варто спробувати перевірити інформацію про номер в Інтернеті. Найчастіше щодо номерів шахраїв уже є інформація на спеціальних форумах і в інших виданнях.Також, якщо телефонують з незнайомого номера, і запитують: «Ви мене чуєте?» або щось на зразок – будьте обережні. Краще покласти слухавку без відповіді або сформулювати відповідь в такий спосіб, щоб не звучала стверджувально. Шахраї можуть записати вашу відповідь «Так», щоб згодом використати в телефонному шахрайстві.Також радимо невідкладно зв’язатися з банком за номером 3700 чи звернутися у відділення банку для блокування фінансових операцій і входу в Приват24, якщо ви загубили мобільний телефон або його було вкрадено.

Дбайте про власну безпеку!



Переглядів: 3309
Поширень: 0