Дисбактеріоз - один з найпоширеніших патологічних станів в світі, який діагностують у 95% людей. Дисбактеріозом хворіють абсолютно всі: починаючи від новонароджених і закінчуючи літніми людьми.

Ця патологія призводить до порушення роботи шлунково-кишкового тракту, зниження імунітету та розвитку диспептичних явищ. Лікарі виділяють кілька факторів, які найчастіше провокують виникнення дисбактеріозу:

  • нераціональне харчування з відсутністю молочних продуктів і рослинної їжі в раціоні;
  • безконтрольне використання антибіотиків;
  • перенесені кишкові інфекції;
  • хронічні захворювання травної системи.

Дисбактеріоз - реальний привід для занепокоєння або вигадка?

Першими симптомами дисбактеріозу є діарея або запор, що чергуються між собою, підвищення газоутворення в кишечнику (метеоризм), бурчання і дискомфорт в животі. Також при дисбактеріозі можлива поява алергії на деякі продукти харчування. Оскільки дана патологія призводить до порушення всмоктування і засвоєння поживних речовин, у пацієнтів при тривалому дисбактеріозі може спостерігатися схуднення, гіпо- і авітамінози, анемія, підвищена нервова збудливість, ламкість волосся і нігтів, зниження імунітету і захисних сил організму.

Дисбактеріоз значно погіршує загальне самопочуття хворих і призводить до порушення звичного ритму життя. Ця патологія може стати основою для розвитку інфекцій і хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Саме тому при появі перших симптомів слід звернутися до лікаря і як можна швидше почати лікування дисбактеріозу.

Як і чим лікувати дисбактеріоз?

Перш ніж почати лікувати дисбактеріоз, необхідно здати аналізи і провести дослідження, які допоможуть визначити причину патології і оцінити стан травної системи. Крім рутинних аналізів крові і сечі, при підозрі на дисбактеріоз лікарі призначають:

  • ЕФГДС (езофагогастродуоденоскопію);
  • ірригоскопію;
  • ректороманоскопію;
  • колоноскопію;
  • аналіз калу на дисбактеріоз;
  • бак.посів калу;
  • копрограму.

Дисбактеріоз - реальний привід для занепокоєння або вигадка?Тільки після проведення діагностики і постановки діагнозу можна починати лікування. Перш за все, терапія дисбактеріозу починається з нормалізації харчування. У раціон рекомендується включати рослинну їжу, кисломолочні продукти. Також слід виключити жирну, смажену, солону їжу, алкоголь, міцний чай і каву. Для профілактики гіповітамінозу і анемії слід застосовувати вітамінні препарати, а для підвищення імунітету - засоби на основі лікарських рослин (наприклад, настоянку ехінацеї). Але для повноцінного виліковування, все ж, необхідна медикаментозна терапія, що включає пробіотики, наприклад, Альфлорекс.

Пробіотики - це препарати, в складі яких містяться культури корисних для людини мікроорганізмів - біфідобактерій і лактобактерій. Препарат Альфлорекс допомагає відновити мікрофлору кишечника, покращує травлення, підвищує імунітет. Альфлорекс - запорука здорового кишечника, ефективного лікування та профілактики дисбактеріозу!


Переглядів: 7989
Поширень: 0