У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка майстрів народного мистецтва «Славетні імена». На ній представлені такі роботи декоративно-ужиткового мистецтва як вишивка, кераміка, ткацтво, витинанки живописні та флористичні твори.

Їх виконали подоляни, які у різний час прославили Україну, тому присвячена виставка 20-ій річниці Незалежності України.

З-поміж відомих народних майстрів, таких як Ольга Леонова, Марія Деркач, Олексій Луцишин, Олександр Салюк, Марія Руденко, Валентина Васильєва (всього понад 20 авторів) є й маловідомі імена. Такі як Фросина Онацько з села Слобода-Яришівська Могилів-Подільського району.

Мистецтвознавець Тетяна Журунова розповідає: «Ми її як художницю лише почали відкривати. Роботи зібрані після смерті художниці у людей, яким вона їх дарувала. Зазвичай це були сусіди. А після її смерті бібліотекар села Слобода-Яришівська зібрала цілу кімнату з більш як 20-ти робіт. Її картини - класичні українські. Навіть сюжети, які вона обирала, походять з 19 століття.»

Деяких прийомів малювання, за словами Тетяни Журунової, Фросина навчилась у художників, які приїжджали розписувати церкву. Але її роботи з типовими сюжетами класичної картини. Тому співробітники краєзнавчого музею мають намір повезти картини на виставку до Музею Івана Гончара.

Але всі роботи показують типово національні особливості українського мистецтва. Так донька художниці Орисі Зацерковної Наталя Довга висловилась про виставку: «Всім цим майстрам боліло серце за Україну, тому в їх роботах – любов до рідної землі. І хотілось би побажати – як би тяжко нам не було, але щоб ми ніколи не шкодували, що здобули незалежність».

Відвідати виставку можна до 30 вересня.


Переглядів: 8233
Поширень: 0