У Регіональному центрі сучасного мистецтва “Арт-Шик” триває виставка-проект «The trip» художника Вацлава Юташ-Зюзіна. На ній молодий одесит представив лише портрети і автопортрети, які виконав за останні три роки творчого життя.

- Мені дуже подобається, що цей живопис абсолютно не схожий на той, який роблять вінницькі художники, - ділиться мистецтвознавець галереї “Арт-Шик” Оксана Нестерович. - Роботи виконані у техніці олійний живопис з використанням таких прийомів як площинність, декоративність, графічність, майже відсутня глибина. Все це не нове, але гармонійне поєднання кольорів, а цим Вацлав і скористався у роботах, досі залишається сучасним. Чому виставка називається “Подорож”? Бо це подорож всередину себе з метою пізнання і навколишнього світу і себе. Тому це і портрети знайомих, близьких, друзів... автора. Точніше їх емоційний стан, у той момент, коли художник їх бачив. А вони послужили моделями для написання. Не можу сказати, що виставка радісна чи сумна, кожен знайде тут щось своє, чи точніше певний емоційний момент життя, який виражений на портретах у жестах, міміці... Цікавий сам принцип передачі внутрішнього світу - через колір і лінійну ритміку.

За словами Оксани Нестерович, автор володіє власним почерком, баченням і композиційно-колористичними прийомами, тому і дарує нові відкриття.

Відвідувачі теж одразу звернули увагу на індивідуальний стиль виконання полотен та кольорову гаму робіт.

- Цікавий художник, але, думаю, у Вінниці його зрозуміють не всі, - говорить студентка ВДПУ ім. М. Коцюбинського Анжела, яка теж малює. - Бо всі звикли до чогось одноманітного, постійного. А тут потрібно бачити образи. Приємні гармонійні кольорові поєднання. Хоч деякі портрети у мене викликають подив, але більшість - навіть позитивні емоції. Дуже хотілось запитати художника, що наштовхнуло його малювати портрети без деталей, таких, як повіки.

Викладач історії мистецтв Вінницької дитячої художньої школи Тетяна Смаровоз, яка прийшла на виставку з учнями, розповіла: “Складається враження, що художник передає свої відчуття, чи намагається зловити мить характеру на обличчі людини. У автора відчувається гарне знання французької школи живопису, творчості Амедео Модільяні. Це художник досить самобутній і досить сучасний.”

Перед тим, як іти на виставку своїх учнів Тетяна Смаровоз попередила, що автор досить складний і його роботи треба дивитись ще раз і ще раз. Тому наступного разу викладач з дітьми обіцяла повернутись на виставку і спробувати проаналізувати кожну з робіт.

У редактора інформаційного порталу “ВінницяОк” Світлани Вишневської спочатку виникли асоціації плакатного стилю.

- Я згадала “Окна РОСТА” Володимира Маяковського, - розповідає вона. - Але, придивившись, побачила, що портрети досить символічні. Як на мене, то кожен образ асоціюється з якоюсь людською рисою, характером. Тобто це своєрідна спроба зобразити у портреті характерність певної людської натури, суті.

Найбільше Світлані сподобались “Автопортрет” полотно “Марлен Дітріх”.

На саме відкриття виставки, яке відбулось третього листопада, автор не прибув, оскільки того дня займався відкриттям іншої виставки, у Одесі. Наразі, окрім того, що художник пише олією, він ще є куратором Міської художньої галереї Одеси і бере участь у роботі творчої групи Експериментального центру сучасного мистецтва “Чайная фабрика”, що теж у Одесі.

Проте у телефонній розмові зізнався: “Мій портрет працює за принципом дзеркала. Де людина бачить не себе у першу чергу на полотні, а когось. І при цьому, насправді, спостерігає за власними рисами. На виставці - автопортрети і портрети людей з певними фізіогномічними особливостями. Людей, які за збігом обставин зустрічались зі мною. А колір при цьому відіграє оповідну роль. Він як метафора в літературі... ”

Виставка триватиме до 16 листопада.

Довідка:
Вацлав Юташ–Зюзін (В’ячеслав В’ячеславович Зюзін) - художник, куратор Міської художньої галереї Одеси, з квітня 2010 року - бере участь і працює у творчій групі Експериментального центру сучасного мистецтва “Чайная фабрика”, що у Одесі. Він є учасником більше семи колективних і семи персональних виставок.


Переглядів: 5834
Поширень: 0