Сучасна епоха повертає хоровому мистецтву заслужене світове визнання, адже хор є найбільш дієвим засобом формування духовно-моральних цінностей та естетичних ідеалів. Хорове мистецтво в Україні має давні вікові традиції, віддзеркалюючи драматичну історію нашого народу. Сформувавшись в глибинах народної творчості, сучасна хорова культура є унікальним явищем світового масштабу. Золотою сторінкою в розвитку української музичної культури є творчість Миколи Дмитровича Леонтовича. Микола Леонтович є своєрідним «брендом» нашого краю. У 2008 р. з метою уславлення імені нашого геніального земляка та утвердження духовних традицій українського народу, поєднання композиторської творчості з хоровим виконавством, започатковано мистецький проект «Хорові асамблеї М. Леонтовича».

Проект включає фестиваль хорового мистецтва (у парні роки) та Всеукраїнський конкурс композиторів на кращий хоровий твір (у непарні роки).

В грудні 2011р. у Вінниці було підведено підсумки ІІ-го конкурсу композиторів на кращий хоровий твір. Любов до хорового мистецтва об’єднала найкращих сучасних українських композиторів. З серпня до 01 грудня 2011р. до департаменту культури надійшло 27 творів на вірші українських поетів з різних міст України. Твори переможців виконуватимуться в 2012 році впродовж циклу концертів фестивалю в рамках проекту «Хорові асамблеї М. Леонтовича».

Вітаємо переможців конкурсу:

І місце - Богдан Сегін за твір «Блажен муж.Псалом №1» в перекладі І.Огієнка

Богдан Сегін народився в 1976 в м. Борщів Тернопільської області.

Випускник Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка (клас Мирослава Скорика). Два рази був учасником стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польщі “Gaude Polonia” . Стипендіат “Warsaw Autumn Friends Foundation” (2003). Отримував гранти “Gulliver Connect” (2008) та Президента України (2008-2010).

Лауреат II премії на Міжнародному композиторському конкурсі ім.С.Прокоф’єва (м.Маріуполь - 2000). У 2003 отримав другу премію на Всеукраїнському конкурсі молодих митців ”СтАРТ”; у 2004 - Премію ім.Л.Ревуцького. Дипломант двох театральних фестивалів за музику до театральних постановок в Україні та Польщі (2005, 2007).

Член Національної спілки композиторів України.

Автор камерних, хорових та симфонічних творів, музики до театральних постановок. Музика композитора постійно виконується в Україні та закордоном, зокрема у Польщі, Білорусі, Литві, Росії, Франції, Швейцарії, Німеччині.

ІІ місце – Павло Гречка за твір «Вознесення» на сл. Б.Антонича

Павло Гречка народився 1969р. у м.Львів. Закінчив Львівське музичне училище та Львівський вищий музичний інститут по класу композицій М.Скорика та по класу фортепіано Н.Грамотєєвої, а також асистентуру-стажування у М.Скорика та Г.Лященка. Брав участь у фестивалях «Контрасти», «Віртуози», «Київмузикфест», «Міжнародний форум музики молодих». В рамках останнього став лауреатом ІІІ премії конкурсу молодих композиторів «Gradus ad Parnassum».

ІІІ місце – Андрій Зименко за власний твір «Колискова»

Андрій Зименко народився у м.Запоріжжя. Закінчив Київську Національну музичну академію ім.П.І.Чайковського, композиторський факультет, клас професора Є.Ф.Станковича та музичну академію ім.С.Монюшка у Гданську, клас професора К.Ольчака (Польща).

Викладач музично-теоретичних дисциплін Чернігівської музичної школи №1, старший викладач кафедри історії, теоретики та практики культури Чернігівського інституту мистецтв та менеджменту культури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

III премія на Міжнародному конкурсі композиторів «AlienorAwards Harpsichord Composition Competition» (США, 2004), Золота медаль на Міжнародному фестивалі «Arklow Music Festival» (Ірландія, 2005), Державна стипендія для обдарованої молоді та молодих науковців (Київ, 2005/2006) та багатьох інших.


Переглядів: 5527
Поширень: 0