Вокальне тріо "Ажур", створене на базі Вінницької культурно-просвітницької спілки поляків, визнали кращим ансамблем на 18-му Всепольському фестивалі коляд і пасторалек ім. Казимира Шварліка у Бендзині (Республіка Польща). Про високий статус та рівень Бедзинського фестивалю свідчить той факт, що до авіакатастрофи під Смоленськом у 2010 році, коли Польща втратила очільника країни, саме Президент Лех Качинський та його дружина Марія особисто опікувались його проведенням та були головними меценатами. Сьогодні фестиваль коляд і пасторалек ім. Казимира Шварліка вважається найпрестижнішим з подібних мистецьких заходів у наших західних сусідів та має статус міжнародного.

Вінницький "Ажур" – переможець Всепольського фестивалю

Як розповіла керівник тріо "Ажур", викладач музичного відділення Вінницького гуманітарного педколеджу Ірина Годна, щоб потрапити на фестиваль до Польщі ансамблю, що було створено менше року тому, довелось пройти відбірковий тур. Згідно з регламентом, такі регіональні конкурси проводились у 33 містах Польщі і трьох осередках за кордоном - у Білорусії і Україні - Рівному та Коростені. У грудні 2011 року вінницький «Ажур» став переможцем саме коростенського відбору. Далі була Польща.

«Сьогодні мені приємно відзначити високий професійний рівень моїх колег - подруг. У тріо зібрались професіонали: Світлана Іскра викладає у педколеджі диригування та вокал, а Ірина Сідорова - викладач диригування у Вінницькому педуніверситеті", - каже І. Годна.

Вінницький "Ажур" – переможець Всепольського фестивалю

Про розмах та масштаб заходу свідчить загальна кількість його учасників. Так за офіційною інформацією, оприлюдненою організаторами заходу, всього у 18-му фестивалі прийняли участь близько 15 тисяч учасників. До фінального ж його туру відібрали біля 150 колективів: хори, ансамблі, солісти, дуети, дитячі, молодіжні та дорослі колективи. У кожній номінації обирали переможців. Вінничанки перемогли у номінації "Ансамблі" .

"Колядка - традиційний твір, а її намагаються "осучаснити": роблять блюзи, соули, негритянські спірічуели, які не зовсім відповідають традиціям Різдва. А мені вдалося зробити цікаве аранжування, де, водночас, дотримані традиції Різдва - святковості, піднесеності. Саме це відзначило журі", - пригадує Ірина.

Цей фестиваль став першим серйозним іспитом для вінницького «Ажуру» та приніс не лише визнання, а й велику кількість позитивних емоцій. Окрім того, приємне враження залишилось від самої організації фестивалю, адже передбачено було все. Учасників забезпечили безкоштовним проживанням та харчуванням. Розважальна програма включала екскурсії до Кракова, Кошеньчиня, Битомя.

«Нас щиро вразила святкова атмосфера, котра тими днями панувала у Бедзині. Окремо хотілося б відзначити глибоку релігійність поляків. Ми побачили, що Різдво для них – це не просто привід зібратись за святковим столом, а щось більше з площини духовного. В Україні це лише відроджується. Ну і звісно, найприємніше було брати участь у гала-концерті, котрий за традицією проходить у найбільшому католицькому храмі міста – Санктуаріумі Сходження на Голгофу»,- розповіла Ірина Годна.

Перемога у фестивалі, котра стала достойною оцінкою таланту вінничанок, принесла не лише пам\'ятні дипломи, а й відповідну грошову премію у тисячу злотих. Ці, здавалось невеликі кошти, вони із задоволенням витратили на сувеніри для рідних та друзів. Сьогодні вінницький «Ажур» не збирається зупинятись на досягнутому. Наступним щаблем, за словами Ірини Годної має стати "Гран-прі" фестивалю.


Переглядів: 4487
Поширень: 0