Світлана Пожарська – одна з небагатьох фотографів Росії, що працює в техніці сканографії. Зображення в сканографії виникає без участі фотоапарату. Предмети розташовуються на скляній панелі сканера та скануються як звичайні документи та малюнки. Але, незважаючи на всю зовнішню простоту, заняття сканографією потребує бездоганного смаку, композиційного чуття та вміння вкласти в поєднання самих звичайних предметів новий, нерідко парадоксальний зміст.

У Світлани Пожарської є найголовніші для художника властивості: нескінченна жага пізнання та безпомилкове відчуття гармонії. В її натюрмортах речі немов проявляють свою істинну суть, вони заставляють глядача зупинитись та уважно вдивлятися, - так само уважно, якби перед нами був хороший голандський живопис з рисами не тільки зовнішньої краси, а й з глибоким філософським змістом. Та й сама Світлана Пожарська часто говорить про те, що ідеї для своїх робіт вона знаходить скоріше в живопису, аніж у фотографії.

Світлана Пожарська мешкає у Москві. Більш як 25 років працювала ведучим спеціалістом відділу фотомистецтва Державного Російського Дому народної творчості, відповідальний секретар Спілки фотохудожників Росії, куратор дитячої та молодіжної фотографії, член журі, учасник та призер міжнародних та всеросійських фотовиставок, фестивалів, конкурсів. Член Спілки журналістів Росії. Заслужений діяч культури Російської Федерації. Тепер – викладач фотографії та керівник творчої майстерні в Школі журналістики газети «Известия». Автор 200 статей та книг.

Виставку «Сканограми» у Вінниці підготовлено Вінницьким Народним клубом фотомистецтва «Обрій» та Вінницьким обласним осередком Національної спілки фотохудожників України.

Експозицію Світлани Пожарської «Сканограми» можна буде переглянути з 25 травня по 15 червня в фотогалереї торговельно-розважального центру «Квартал», вул. Папаніна, 1-а (ліве крило). Відкриття виставки – 25 травня о 17.00. Вхід вільний.



Переглядів: 3806
Поширень: 0