На Івана Купала біля озера в парку «Дружби народів» провели IV фестиваль звичаєвої культури, на який цього року завітало декілька тисяч вінниччан. Організаторами яскравого фольклорного дійства за підтримки депутата Вінницької обласної ради Сергія Кудлаєнка виступили Вінницький козацький полк імені Івана Богуна та благодійний фонд «Здорова нація».

Фестиваль «Живий вогонь»

- Основна мета заходу - відродження української культури, традицій, які так необхідні нам, - говорить на завершення свята Вадим Кудіяров, президент благодійного фонду «Здорова нація». - Особливість сьогоднішнього фесту – яскраво виражений спортивний блок з козацькими забавами, загартуванням духу і тіла. Це тому, що ми розглядаємо спорт, як профілактику негативних явищ: алкоголю, тютюнопаління, наркотиків, підліткової злочинності. Всі блоки інтерактивні, наприклад, у спортивному взяли участь 300 вінничан.

На вході відвідувачі могли за допомогою величезної мапи отримати інформацію, що відбувається на кожному із десяти майданчиків. Просто біля входу – народна сцена, де виступав відомий бандурист Живосил Лютий та гурти «Мокоша», «Ладодзвін» та «Берегиня».

Фестиваль «Живий вогонь»

Далі - алея, де ярмаркували народні умільці. Слідом майданчик у тіні дерев з майстер-класами народних ремесел: з Літина привезли ткацький верстат і вчили дівчаток створювати на ньому візерунчаті тканини. Попід деревами майстриня з гончарства тільки встигала місити глину для бажаючих зліпити свого горщика. Інші дівчата сідали на землю до майстрині, що вишиває і вчились створювати узори. Жінки і дівчата займали чергу, щоб заплести мереживо з волосся. Дітлахів розмальовували фарбами майстри боді-арту.

Фестиваль «Живий вогонь»

Хлопці могли позмагатися у стрільбі з луку, спробувати викувати разом з ковалем свою дрібничку, а справжні козаки поспішали до спортивного майданчика. Там перетягували канат, переносили мішки, штовхали гирі. ….А в іншій сторони в цей самий час проходив молодіжний літературно-мистецький фестиваль «Перо у серце».

На самим озером загородили майданчик, на якому були тільки чоловіки. Там проходив турнір з армреслінгу. Вперше за всю історію вінницьких турнірів участь у змаганнях брали навіть діти.

Під вечір на професійну сцену вийшли українські рок-гурти «Мартові», «Ясон», «Ларус», а також екстравагантний рівненський колектив «От VINTA».

Фестиваль «Живий вогонь»

- Сьогодні спільно з громадськими організаціями, з тими людьми, кому не байдужі українські традиції ми організували справжнє українське свято з залученням українських гуртів, майстрів, які виготовляють власну продукцію, з тими людьми, які сповідують і підтримують українську державність, - ділиться враженнями від побаченого депутат обласної ради Сергій Кудлаєнко. - Я від душі вдячний людям, які організували це свято і буду підтримувати і надалі, тому що вважаю, що воно об’єднує родини. Такими заходами ми можемо продемонструвати, що ми міцна українська держава і ніхто не може заважати нам ставати на шлях розвитку.

Сергій Кудлаєнко

І яке ж Івана Купала без вогню. Добували його прадавнім способом – терли сухе палля. Закінчилось свято за північ, коли просто з води у небо запустили небувалої краси феєрверк.

Фоторепортаж святкування Івана Купала у Вінниці



Переглядів: 8968
Поширень: 0