Основу експозиції складають 24 кольорових літографії відомого каталонського художника Антоні Міро (р. 1944 р.) - «Вітер народу». Серія присвячена другові художника, легенді іспанського фламенко, видатному хореографу і танцюристу Антоніо Гадесу (1936-2004). Двадцять чотири візуальних образи розкривають дух іспанського танцю. Двадцять чотири листи як кадри фільму про життя і творчість людини, яка понад усе ставила етику танцю, сприймаючи його як головну і єдину мету праці, сповненої енергії вітру свободи, вітру народу.

виставка Влада уяви

Кожна з робіт серії «Вітер народу» має назву, яка відповідає рядку однойменного вірша народного іспанського поета Мігеля Ернандеса (1910-1942), який помер у в\'язниці франкіського режиму. Вірш оспівує надію, свободу і силу духу народу, який бореться за свої ідеали. Пов\'язуючи воєдино поезію, графіку, танець, Міро намагається показати силу народу, боротьбу людей з відхиленнями суспільства. Обличчя Ґадеса покладене в основу низки робіт, що чітко ототожнюють танцюриста з героєм вірша Ернандеса. Остання робота відтворює один з останніх образів Антоніо Ґадеса, бранця світу, в розумінні бранця хвороби, що переслідувала його впродовж останніх років життя і кінець кінцем розлучила з другом Міро.

Серія «Вітер народу» являє собою симбіоз різних мистецтв, маючи три інтерпретаційні осі: поезію Мігеля Ернандеса, танець Антоніо Гадеса і графіку Антоні Міро. Вона порушує багато питань, що хвилюють сучасне суспільство. Зокрема, питання морального уяви, яке символізує етичні поняття і погляди, культурні цінності та підходи, колективну пам\'ять і забуття, маніпулювання свідомістю і фанатизм ... Як зазначає відомий сучасний литовський філософ, депутат Європейського парламенту Леонідас Донскіс у своїй книзі «Влада і уява», мистецтво часто випереджає праці філософів у виявленні сучасних форм божевілля і варварства.

Саме книга Л. Донскіс «Влада і уява», українська версія якої побачила світ у цьому році у видавництві «Спадщина», стала четвертою важливою віссю виставки. Праця Л. Донскіса розширює географічні і часові рамки розмови - від Данте, М. Сервантеса, Д. Веласкеса, Шекспіра, Рабле до Музіля, Кафки, Оруелла, Кундери і Ч. Мілоша - і додає йому філософський вимір. Мова йде про переосмислення багатьох художніх сюжетів і стереотипних образів, що врізаються в нашу свідомість.

Виставка «Влада уяви», яка демонструється в Україні протягом 2012 року, об\'єднала трьох видатних іспанських художників - поета, танцюриста і художника - з відомим литовським філософом і літературознавцем, представляючи той високий синтез мистецтв, що дозволяє глибше виразити світ мінливої і текучої сучасності.

Виставка працює:
Вистака триватиме протягом 7 - 16 вересня 2012 р.
по будням: 10:00 - 20:00, в суботу: 11:00 - 19:00, в неділю: 11:00 - 18:00.

Інформація про авторів виставки:

АНТОНІ МІРО (нар. 1944 р.) – всесвітньо відомий сучасний каталонський митець, твори якого зберігаються в багатьох музеях і приватних колекціях. Живе в маєтку Мас Сопальмо поблизу м. Алькой. Першу персональну виставку організував у 1965р. Відтоді щороку має кілька персональних виставок у різних країнах світу. Засновник мистецьких угруповань Alcoiart (Іспанія, 1965-1972) і Grupo Denunzio («Викриття», Італія, 1972 р.). Автор живописних і графічних серій «Оголені» (1964), «Голод» (1966), «Божевільні» (1967), «В’єтнам» (1968), «Людина» (1970), «Чорна Америка» (1972), «Людина, що біжить» (1973), «Долар» (1973-1980), «Малювати малярство» (1980-1990), «Віваче» (1991-2001), «Без назви» (2001 -). У його доробку малюнки, плакати, ілюстрації, колажі, офорти, літографії, живопис, скульптура, металеві конструкції, кераміка. Член міжнародного журі «Імпреза-91» (Івано-Франківськ).

АНТОНІО ҐАДЕС (1936–2004) – (Антоніо Естеве Роденас) – видатний іспанський хореограф, майстер танцю фламенко, актор, вважається засновником сучасного іспанського балету. Батько Ґадеса воював під час Громадянської війни в Іспанії на боці республіканців проти Франко. В 15 років Антоніо став солістом трупи танцівників фламенко Пілар Лопес. У 1961 році створив власну трупу, з якою зробив багато постановок, зокрема, на твори Федерико Ґарсіа Лорки та Лопе де Веги. В 1978 році був призначений директором Національного балету Іспанії. Основою хореографії Антоніо Ґадеса стало полум’яне мистецтво фламенко – своєрідний виконавський стиль, що зародився на півдні Іспанії, і включав у себе танець, музикальний супровід і особливий спосіб співу. А. Ґадес знявся у багатьох кінострічках, які принесли йому світову славу.
Помер 20 липня 2004 року в Мадриді від раку.

МІҐЕЛЬ ЕРНАНДЕС (1910–1942) – відомий іспанський поет-самоук, сучасник Ґарсіа Лорки. Народився в родині дрібного фермера в містечку Оріуела (провінція Аліканте). Дебютував у двадцять років, коли опублікував свій перший вірш «Пастораль». Перша поетична збірка «Знавець місяця» побачила світ у 1933 році, друга – «Незгасимий промінь» - у 1936 році. Коли почалась Громадянська війна, Ернандес, як і більшість тогочасних письменників, став на сторону Республіки, брав участь у боях. Третя поетична збірка, написана в перші місяці війни, мала назву «Вітер народу» (1937). Після поразки Республіки був ув’язнений і засуджений до страти через розстріл, яку 1940 року змінили на тридцятирічне ув’язнення. Помер у в’язниці 28 березня 1942 року.

ЛЕОНІДАС ДОНСКІС (нар. 1962 р.) – філософ, історик ідей, політичний коментатор, критик. Професор і декан факультету політології та дипломатії в Каунаському університеті Вітаутаса Великого (Литва). Доцент соціальної та моральної філософії в Гельсинкському університеті (Фінляндія), надзвичайний ад’юнкт-професор теорії культури в Талліннському університеті (Естонія). Депутат Європейського парламенту від Литви. «Влада та уява» - друга книга філософа, що виходить друком українською. 2010 року побачила світ його праця «Збентежена ідентичність і сучасний світ».

ОЛЕКСАНДР БУЦЕНКО (нар. 1954 р.) – автор ідеї виставки та організатор. Письменник, перекладач, мистецтвознавець, журналіст, директор Центру розвитку «Демократія через культуру», експерт Ради Європи з питань культурної політики, член Європейського парламенту культури. Автор поетичних збірок, мистецтвознавчих монографій, публіцистичних статей, іспансько-українського словника, перекладів романів, оповідань, віршів, філософських та історичних праць з англійської, іспанської та шведської. Член Спілки письменників України, Спілки журналістів України. Ініціатор та організатор багатьох міжнародних проектів і програм, куратор мистецьких виставок.


Переглядів: 3294
Поширень: 0