У Вінниці з’явився мистецький узвіз чи точніше "Вінницький вернісаж" - так його між собою називають художники. Щосуботи народні майстри і творчі люди збираються на площі Незалежності, біля фонтана. Спілкуються між собою, безоплатно малюють портрети, показують власні роботи. Переважно це живописні картини, ляльки-мотанки, вироби з бісеру і соломки...

Організував усіх митців директор Вінницького літературно-меморіального музею М.Коцюбинського Федір Панчук. Він розказує, що такі зустрічі проходять у рамках "Мистецьких вихідних".

- Збираються народні майстри і художники біля фонтана на площі Незалежності, - ділиться він. - Починаючи з червня цього літа, це уже 10-та зустріч-виставка. Тут ідеальне місце для "Вінницького вернісажу": завжди людно, поруч із фонтаном — стіна, а це прекрасний фон для того, щоб виставити картини, навіть з транспорту люди спостерігають за тим, що ми показуємо. Це найвдаліше місце для невеликого ярмарку-продажу. А фонтан, то взагалі чудо і потіха для усіх.

І хоч великими продажами і заробітком художники не можуть похвалитись, проте місце облюбували і дуже сподіваються, що отримають "зелену картку" на те, щоб приходити, показувати і продавати власні роботи, і ніхто не матиме претензій, що вони займають місце біля фонтана.

Підтримує таку ініціативу і директор департаменту культури Вінницької міської ради Ірина Френкель: "Цілком підтримуємо ідею утворення і постійного проведення такого "Вінницького вернісажу". Створення мистецького майданчика у місті — наша мета."

Збиратимуться художники щосуботи з 16 до 21 години, поки погодні умови дозволятимуть. Наразі вони мріють про постійні підставки-лави і накриття для картин.

- Хочемо, щоб зручно було виставляти вироби декоративно-прикладного мистецтва, щоб разом виставляти картини і невеликі вироби, - пояснює Федір Панчук. - Було б ідеально облаштувати невелике накриття, щоб під час дощу чи негоди картини не мокли. Бо одного разу зірвався буревій і ми ловили картини: їх не тільки знесло, декілька навіть розбито.

З-поміж найактивніших вінницьких майстрів, які збирались на вінницькому узвозі:

живописці і художники

  • Ігор Зозуля,
  • Тетяна Головатюк,
  • Анатолій Задворний,
  • Ігор Майструк,
  • Іван Горобчук,
  • Роман Соколовський,
  • Ірина Кравченко,
  • Валентина Колтановська

майстриня гончарства

Людмила Філінська

декоратор пляшок із шкаралупи

Галина Левицька

вишивальниця

Ольга Панченко



Переглядів: 7037
Поширень: 0