Щороку музейні працівники готують страви національної кухні, аби ознайомити вінничан з різдвяними традиціями українців. Будуть і цього року на фестивалі узвар, кутя, а також 12 страв, які українські господині готували до різдвяного столу.

Про це розповідає старший науковий співробітник вінницького краєзнавчого музею Лілія Гальчевська.

- Незважаючи на регіональні особливості народної кухні незмінними стравами на святковому столі були кутя та узвар. Кутю варили, як правило, у новому горщику. Якщо такого горщика не було, то господиня намагалася варити кутю у спеціальному горщику, який тільки призначався для куті.

Найдавнішою в Україні є ячмінна кутя, її досі готують на Поліссі, а найпоширеніша - пшенична. На Лівобережжі її заправляли медом та узваром на Правобережжі - додавали ще тертого маку і горіхів. Міщани часто готували рисову кутю, - розповідає Лілія Гальчевська.

За словами Лідії Гальчевської, забезпечити добробут на весь рік мав багато накритий стіл. За традицією потрібно було приготувати 12 страв. Оскільки річне коло становить 12 місяців, тому кожному місяцеві присвячували одну ставу.



Переглядів: 3732
Поширень: 0