16 березня в залі мистецтв Вінницького обласного краєзнавчого музею Російсько-український культурно-просвітницький центр «Співвітчизники» традиційно відсвяткував одне з найрадісніших і найсвітліших свят на Русі - Масляну.

святкування Масляної у Вінниці

За традицією на масляний тиждень в Російському центрі проводжають вервечку різдвяно-святочних і олійних свят і готуються до Посту. Господарі російського будинку - О.Кадочніков, Л.Емельянова, В.Сініцин організували широку масляну програму з музично-літературним концертом, поетичними привітаннями вінницьких авторів (В.Остапчук, А.Стебелева, С.Лапатановой-Пономарьової, О.Кадочнікова), вікторинами з призами та подарунками, проведеними вінницькою поетесою Ларисою Ємельяновою, хоровим і колективним співом. Композитор В.Сініцин і солістка театру Л.Рудая представили міні-концерт на умовну тему «Битва Поста і Масляної», де прозвучали композиції на музику і вірші російських, українських та зарубіжних майстрів.

святкування Масляної у Вінниці

Радість від щирого спілкування панувала в стінах музею, де була розгорнута виставка творів фольклору. Особливий задушевне настрій подарували своїм яскравим виступом ансамбль «Два кольори» громадської організації «Асоціація пенсіонерів Поділля» на чолі з Тетяною Казимировою, а також дует гітаристів Володимира Даутова. У їх виконанні прозвучали масляні пісні і вірші слов\'янських народів - українські, російські, білоруські. Господарі Російсько-українського центру «Співвітчизники» пригощали гостей пиріжками та оладками, чаєм та солодощами і, звичайно, головним частуванням масляної - млинцями, з варенням, медом, сметаною, ікрою і різними начинками від традиційного сиру до солодкої вишні.

святкування Масляної у Вінниці

Перед завершенням свята, напередодні Прощена неділя, присутні попросили один в одного пробачення перед вступом у Великий Піст, а організатори подякували департаменту культури Вінницької міської ради та дирекції музею за реальну допомогу в підготовці та проведенні масляних заходів. Особливе слово подяки було звернено господаркам, які приготували за різними рецептами стільки млинців, що вдалося наїстися на весь початок Посту.

святкування Масляної у Вінниці

Нагадаймо, що з 18 березня у православних розпочався Великий сорокаденний піст.



Переглядів: 3959
Поширень: 0