Саме від 1961 року Міжнародний день театру відзначають щорічно 27 березня. Це не просто професійне свято митців сцени, його також залюбки відзначають мільйони глядачів і шанувальників театрального мистецтва.

У Міжнародний день театру інформаційний портал "Моя Вінниця" щиро вітає всіх театральних діячів, працівників театрів, усіх, чиє життя пов’язане з театральною сферою, з цим прекрасним святом. Від усього серця бажаємо Вам натхнення, благодатних умов для розвитку Вашого таланту, втілення творчих задумів, для плідної та успішної праці на творчій ниві.

У Міжнародний День театру, кожен бажаючий може відвідати сьогодні, 27 березня,  виставу "Анна Кареніна" на 18.30 годину, яку показуватимуть у  музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського.

Трішки про вінницькі театри

Сьогодні на Вінниччині діє 2 професійних театри – обласний український академічний музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського та академічний обласний театр ляльок «Золотий ключик».

В музично-драматичному театрі спектаклі грають українською мовою, тоді як в театрі ляльок – як українською, так і російською мовами.

У 2012 році театрами Вінниччини було показано 805 спектаклів, більша половина яких (63%, або 509 спектаклів) проведено на стаціонарній сцені, кожний четвертий – виїзний у межах свого міста і кожний восьмий – гастрольний у межах України. Для сільських жителів проведено 23 спектаклі, що складає всього 3% від їх загального числа.

За минулий рік постановки театрів області подивилися майже 143 тис. глядачів, у тому числі спектаклі на стаціонарі відвідало 101 тис. глядачів, виїзні у межах свого міста – 23 тис., а в межах України – 18 тис. глядачів. Порівняно із 2011 роком кількість відвідувачів театральних заходів збільшилась більше ніж на 7 тис. осіб.

Усього в галузі театрального мистецтва задіяно 208 штатних працівників, з числа яких, половину (або 112 осіб) складає художній та артистичний персонал.

В діючому репертуарі обласного українського академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського 27 вистав, із них 4 – для дітей. У минулому році театром поставлено 5 нових вистав – «Анна Кареніна», «Осінь у Вероні», «Замовляю любов», «Я б тобі небо прихилив» та казка «Попелюшка».

На сьогодні у складі акторської трупи театру ім. М.К. Садовського 5 народних, 10 заслужених артистів України, 1 заслужений діяч мистецтв України і 1 заслужений працівник культури України.

Майже третина творчого колективу – молодь до 30 років. Випускники театрального відділу Вінницького училища культури і мистецтв ім. Леонтовича успішно влилися до акторського складу, деякі з них зайняли провідні місця у трупі, ствердились як перспективні актори. Саме цей сплав молодості й досвіду дає можливість підтримувати вистави на високому професійному рівні.

Вінницький театр ляльок є одним з найстаріших лялькових в Україні – він був заснований ще у жовтні 1937 року. У 2012 році діючий репертуар театру поповнено новими спектаклями, серед яких – «Таємничий Гіпопотам», «Пастушка і Сажотрус», «Весела подорож» та мюзикл «Теремок». Пріоритетним напрямом роботи колективу залишається благодійництво. У 2012 році театр спільно з Вінницькою міською радою та Вінницькою райдержадміністрацією взяв участь у акціях приурочених до Різдвяних свят.

У 2012 році театр здобув почесні дипломи на ІV Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Дивень» та «Белгороська забава».

Значну увагу колектив театру приділяє роботі з обдарованими дітьми та молоддю. На базі театру діє гурток театрального мистецтва.

Актуальним завданням театрів залишається формування репертуарної політики, активізація діяльності в рекламній сфері, обслуговування сільського населення тощо.



Переглядів: 2815
Поширень: 0