"Видатні особистості України". Під такою назвою відбулась виставка вишивки народної майстрині Любові Шаламай в Вінницькому державному педагогічному університеті 15 травня 2013 року, яка триватиме до кінця місяця.

На даній виставці представлено вишиті портрети видатних діячів історії, культури та політики України, серед яких портети М. Рильського, М. Коцюбинського, В. Забаштанського, В. Стуса, М. Грушевського, М. Амосова, Д. Забототного, В. Чорновола, М. Пирогова, А. Артинова.

В рамках заходу з нагоди 101-ї річниці з Дня народження Михайла Стельмаха було презентовано портрет нашого геніального земляка, над яким майстриня працювала протягом трьох місяців. Також відбулось декламування віршів присвячених творчості Стельмаха, учасниками переглянуто уривок з фільму про життя і творчість поета “Тут навчився я життя любити”.

В експозиції також представлені такі твори Л.П. Шаламай: портрети хрестителя Русі Святого Володимира Великого, славетного українського гетьмана Богдана Хмельницького, звитяжного вінницького полковника Івана Богуна, мудрого філософа і літератора Григорія Сковороди, національного генія Тараса Шевченка, великих українських поетів Лесі Українки та Івана Франка. Кожен з образів пропущений через думки і серце майстрині, виплеканий її руками.

«Вишивання — робота дуже кропітка, вимагає надзвичайної уважності та терпіння. Якщо помилитись хоча б на один хрестик — схема малюнка збивається, потрібно все переробляти спочатку», — зазначила майстриня.

На перший погляд її роботи — професійні чорно-білі та кольорові фотографії, та, підійшовши ближче, бачиш вишиті дрібним хрестикои “живі” очі Володимира Великого, сумний та світлий погляд Лесі Українки, усміхненого В\'ячеслава Чорновола та інших видатних співвітчизників.

«Я люблю всіх своїх “Величів”. На портреті державного діяча М. Грушевського 58 відтінків сірого кольору, а на кольоровому портреті Василя Стуса — до 70-и. На інших — неменше. Всі мої герої жили так, що і після 100 років хочеться їх вишити! Це треба заслужити», — говорить народна вишивальниця.

Любов Павлівна є керівником гуртка художньої вишивки Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів "Поділля" та активно працює над здійсненням чергового творчого проекту “Видатні сучасники України”.

Наразі майстриня має особливу снагу до життя, вона з шаною і ніжністю згадує батька й мати, свою велику родину, займається улюбленою справою, навчає дітей, презентує свої виставки в обласному краєзнавчому музеї та музеї ім. М. Коцюбинського.

Життєвим кредом майстрині є її власний вислів — «Живи так, аби твої очі були містком для наступних поколінь. Аби колись тебе хтось також захотів вишити...». У Любові Шаламай багато творчих планів, тож бажаємо їй Божої ласки і творчих успіхів.



Переглядів: 6645
Поширень: 0