6 листопада 1997 року було видано Указ Президента України N1241/97 «Про відзначення Дня української писемності і мови». За ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації суспільства, цим актом встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

Літературно-мистецький вечір

Традиційно це свято відзначається і в обласній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва.

Цьогорічний листопад багатий на ювілейні дати.

Так, саме 9 листопада виповнюється 100 років від дня народження видатного українського етнографа і публіциста Олекси Воропая, якому судилося поневірятись світами і померти далеко від рідної землі, в Англії. Головна праця О.Воропая – двотомний етнографічний нарис «Звичаї нашого народу» (1966, Мюнхен), в якому ретельно дібрано звичаї та обряди різних регіонів України, що пов’язані з народним та релігійним календарями. Ця книга поєднує принципи науковості та популярності та є однією з кращих українських етнографічних праць XX ст.

13 листопада виповнюється 175 років від дня народження видатного українського письменника та публіциста Івана Семеновича Нечуя-Левицького. Його найкращі повісті «Микола Джеря» (1878), «Кайдашева сім’я» (1879), «Бурлачка» (1880) знає увесь світ.

27 листопада виповнюється 150 років від дня народження видатної української письменниці Ольги Кобилянської.

Ювілейні дати цих постатей відзначаються цього року на державному рівні і їх творчість стала лейтмотивом цьогорічного свята – Дня української писемності та мови.

Українська мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова – живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління, об’єднує минуле й прийдешнє.

Тож нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом!


Переглядів: 4139
Поширень: 0