Понад чверть століття Стусівські читання традиційно проходять у січневі дні на Вінниччині. З року в рік об’єднують вони навколо себе цвіт місцевої інтелігенції, всіх, кому не байдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, учителів, письменників, науковців, студентську й учнівську молодь. У ці дні в бібліотеках області проходять вечори поезії, літературно-мистецькі вечори, літературні години, оформляються книжкові виставки та влаштовуються перегляди літератури.

Цього року читання відбуваються під егідою 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка. Шевченкова поезія, Шевченкові слова – це не просто пронизливо заримовані рядки. Це дійсно пророцтва, які збулись, збуваються і будуть збуватися.

Українська поезія тісно пов\'язана з життям нашого народу. Така вже доля України, що найкращим її дітям судилося несправедливо коротке життя: 38 років – П. Грабовському, 39 – С.Руданському, 42 – Лесі Українці, 47 – Тарасові Шевченку та Василю Стусу. Із 47 років життя в обох поетів вкрадено роки, що провели вони на засланні та в ув\'язненні.

Багато поневірянь зазнали і Стус, і Шевченко. Вони любили рідну землю, свій край, Україну, але довгий час, не з власної волі, жили поза її межами. Вони хотіли писати, творити, дарувати своїми творами людям радість і підтримку, а змушені були виконувати важку роботу на засланні.

Слова Михайлини Коцюбинської можна справедливо віднести до таких різних і водночас дуже схожих українських митців, хоча і сказані вони були стосовно В. Стуса: «Цінність і всеохопність його патріотизму вражає. За кожним помислом, за кожним словом – Україна. Відірваність від рідної землі та розлука тільки посилила його синівський зв\'язок з нею».

Стус і Шевченко... їх ріднить сила патріотизму, любові до України, незламність духу. Силу вистояти, не зломитися дає переконаність у тому, що правда – за ним, що він жив гідно «...я не набрався скверни, ненависті, прокльону, каяття». Життя Василя Стуса було сповнене добра, любові, благородних діянь в ім\'я України. Ніколи він не відповідав ненавистю на вчинене йому зло.

Різними словами великі поети далеких одна від одної епох утверджували справедливість обраного і пройденого ними шляху. Кожний по-своєму висловлює упевненість: народ зрозуміє й оцінить їхній подвиг. Український народ високо цінує творчість цих митців; їхні слова ніколи не підуть у небуття, бо покоління за поколінням зберігатимуть у пам\'яті щиру любов свою й доземно вклонятимуться найвидатнішим поетам України Василеві Стусу та Тарасові Шевченку.

Заходи Стусівських читань
14 січня 2013 року:

14.00 – Вшанування пам’яті поета, покладання квітів біля його пам’ятника на майдані ім. Василя Стуса (м. Вінниця) та урочиста хода містом до бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва.
15.00 − Стусівські читання «Борітеся – поборете! Мені Тарас порадив у безсонній ночі…» − літературно-мистецький вечір, присвячений 76-річчю від дня народження В.Стуса та 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка (Вінниця, ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва).

У програмі читань:

Відкриття читань, запалювання традиційної поминальної свічки – директор Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва Н. І. Морозова.

Виступи:

  • заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації Спірідонової Л.М.;
  • начальника управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації, заслуженої артистки України Скрипник М.В.;
  • науковця, поета, члена Національної спілки письменників України, кандидата філологічних наук, заслуженого працівника культури України А. М. Подолинного;
  • кандидата філологічних наук, поетеси, члена Національної спілки письменників України, заслуженого працівника культури України, голови обласної краєзнавчої літературно-мистецької організації «Велика рідня» Т. В. Яковенко;
  • поетеси, члена Національної спілки письменників України, президента обласної краєзнавчої літературно-мистецької організації «Велика рідня» О. А. Вітенко;
  • доктора педагогічних наук, професора, завідуючої кафедрою методики філологічних дисциплін інституту філології і журналістики ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського О.М. Куцевол;
  • поетеси, члена Національної спілки письменників України, члена Національної спілки журналістів України, заслуженого працівника культури України В.П. Сторожук;
  • української поетеси, члена Національної спілки письменників України, громадської діячки, нашої землячки Н. Ю. Гнатюк;
  • редактора літературно-мистецького альманаху «Стусове коло», письменника, голови Конгресу української інтелігенції Вінниччини, голови обласного літературно-мистецького об’єднання ім. В. Стуса В. Д. Кобця;
  • поета, члена Національної спілки письменників України, кандидата філологічних наук, старший викладач ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського В.В. Борецького;
  • завідуючої науково-дослідним відділом новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Л.І. Семенко;
  • творчої молоді.

Упродовж вечора звучатимуть музичні твори у виконанні членів «Подільського народного університету культури» (смт Літин) – голова Н.Г.Щепілова.

До уваги усіх присутніх фахівцями ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва підготовлено книжкові виставки та перегляди, присвячені життю і творчості Василя Стуса, «Слово поета: від земного – до вічного», «Великий Українець – Василь Стус», «Не згасне свічка Стуса».

У фойє бібліотеки протягом дня, 14 січня, відбуватиметься показ документального фільму «Просвітлої дороги свічка чорна...», звучатимуть у запису вірші Василя Стуса у виконанні автора.



Переглядів: 4897
Поширень: 0