«Вся Україна і міжнародна спільнота незабаром відзначатимуть 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. До цієї події залишилося зовсім небагато часу, тому необхідно посилити роботу з підготовки до відзначення ювілейної дати, аби достойно провести усі відповідні заходи», - наголосив Іван Мовчан, підкресливши, що це питання перебуває на особливому контролі Глави держави Віктора Януковича.

Як готується область до знаменної дати, інформувала учасників наради заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова. «Вінниччина одна з перших в Україні у 2011 році розпочала підготовчу роботу до відзначення цієї події. І протягом двох років, згідно з дорученням голови ОДА, на території регіону вживалися відповідні заходи, аби гідно зустріти цю дату», - зауважила Любов Спірідонова.

Серед проведених заходів заступник голови облдержадміністрації відзначила виставку творів усіх лауреатів Шевченківської премії, що пройшла на Вінниччині за підтримки всеукраїнської організації «Велика родина». За сприяння громадських організацій та підтримки обласної державної адміністрації область відвідали і львівський оркестр Мирослава Скорика та національний оркестр народних інструментів. А обласний академічний музично-драматичний театр ім. Садовського включив до свого репертуару виставу «Назар Стодоля».

«Чимало культосвітніх закладів регіону пропонують пересувні виставки, готується друкована продукція, днями побачить світ буклет «Шевченко у серці кожного з нас», присвячений ювілейній даті. Музично-поетичний дарунок «Така її доля» за мотивами поеми «Катерина» готує й обласна філармонія, - зазначила Любов Спірідонова. – Приємно також, що на рівні України відзначено проект Вінницької державної телерадіокомпанії «ВІНТЕРА» «Читаємо Шевченка разом».

За словами заступника голови ОДА, в багатьох районах області встановлено, або ж готуються до відкриття, погруддя видатному поету, перейменовуються вулиці. Одну з площ перейменовано й у місті Вінниця, і є сподівання, що 9 березня пам’ятник Тарасу Шевченку матиме і обласний центр регіону.

Оскільки реконструкція площі, де буде встановлено монумент, розпочнеться лише навесні, керівник Вінниччини Іван Мовчан доручив відповідним службам до ювілейної дати відпрацювати комплекс заходів із фрагментарного благоустрою площі Тараса Шевченка.

Про заходи, заплановані до 200-річчя Великого Кобзаря, інформували також директор департаменту освіти і науки Ігор Івасюк, керівник департаменту культури Марія Скрипник та директор департаменту інформаційної діяльності Світлана Василюк. Так, в усіх навчальних закладах регіону планується проведення Шевченківських днів, літературних виставок, читань та круглих столів. До ювілейної дати театр ім. Садовського готує ще одну п’єсу - за поемою Шевченка «Сон», коштом обласного бюджету видано 4 книги про видатного поета. Більше того, нині готується буклет «Тарасові шляхи на Вінниччині» з фотографіями та історичними довідками про місця, де побував відомий українець, а також створюється велика карта, що буде презентована для всіх бібліотек і шкіл Вінницької області.



Переглядів: 3201
Поширень: 0