Володимир Гройсман та Кшиштоф ЗануссіВперше цей фестиваль проводиться не тільки у Києві, але й в одному з обласних центрів. Цікаво те, що у Вінниці фестиваль стартує днем раніше, аніж у столиці. У відкритті фестивалю особисто взяв участь всесвітньо відомий кінорежисер Кшиштоф Зануссі. В рамках «Днів польського кіно» та з нагоди 70-річчя режисера, - вінницьким шанувальникам його таланту у кінотеатрі «Родина» пропонується ретроспектива фільмів Зануссі. Зокрема, це стрічки: «Персона нон грата», короткометражні фільми «Душа співає», «Розпусна привабливість», «Галоп», «Константа».

7 квітня, у день відкриття фестивалю, Кшиштоф Зануссі зустрівся з Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом, після чого відбулась їх спільна прес-конференція. «Приїзд до нашого міста всесвітньо відомого режисера - це знакова подія, тим більше, що фестиваль розпочинається саме з Вінниці, - каже Володимир Гройсман. - Вінницю пов\'язують з Польщею багаторічні стосунки, і у зв\'язку з проходженням у нашому місті фестивалю, - я маю велику надію щодо поглиблення цієї співпраці».

Польського кінорежисера зі світовим ім\'ям Кшиштофа Зануссі із Вінницею пов\'язують родинні відносини. Річ у тім, що його дружина Ельжбета, - належить до графського роду Грохольських, який до XX сторіччя володів маєтностями у приміських селах Стрижавці та П\'ятничанах (останнє нині входить у межі міста). У стрижавському маєтку народився і тесть режисера - граф Станіслав Грохольський. Одна з його доньок вийшла заміж за Кшиштофа Зануссі - поляка з італійською генеалогією (на неї, до речі, вказує і прізвище). «Відчуття якогось зв\'язку, любові та ностальгії щодо землі предків - залишились. І коли ми визначались, у які міста України поїдемо, я сказав, що Вінницю необхідно відвідати обов\'язково», - розповідає видатний режисер. Кшиштоф Зануссі відвідував Вінницю неодноразово і каже, що з моменту останнього його приїзду - вона відчутно змінилась.

Нещодавно режисер закінчив роботу над новою кінострічкою «Серце на долоні», - це перший фільм, створений спільно з українськими кінематографістами, презентація якого відбудеться 8 квітня у Києві. Головну роль у кінострічці зіграв Народний артист України Богдан Ступка. У планах Кшиштофа Зануссі - продовження співпраці з нашою країною та створення масштабного кінопроекту, присвяченого трагедії Голодомору 30-х років в Україні. «Я не роблю картин на основі літературних творів. Більшість фільмів зроблено на основі того, що я спостерігав, відчував і хотів би передати глядачеві, - розповідає пан Зануссі. - Я вважаю, що мистецтво - це діалог. Я не вчитель, не педагог, не хочу нікого виховувати, я хочу глядачеві представити свій погляд на певну подію і саме йому залишаю право робити свої висновки».

Більшість кінокартин Кшиштофа Зануссі просякнуті самотністю. На запитання, чи є він самотньою людиною, кінорежисер відповів такими словами: «Ми всі помираємо одинокими, незважаючи на те, скільки любові навколо нас. Єдине, що потрібно - мати сміливість зрозуміти свою самотність, не тікати від неї. Навпроти самотності натовп, в якому як у воді можна потонути. Якщо ми говоримо про суспільство, то воно створено зі зрілих особистостей, які відрізняються від інших. А маса - це натовп, якого я боюсь. Натовп має один голос, а мені приємно слухати суспільство, у якому є різні голоси».

Міський голова Володимир Гройсман висловив сподівання, що фестиваль польського кіно буде проходити у Вінниці і в подальшому, і вже у наступному році він пройде у більш розгорнутому форматі з показом кінострічок з українським перекладом.

А вже ввечері у кінотеатрі «Родина» після презентації кінострічки «Персона нон грата» Кшиштоф Зануссі спілкувався із вінницькими глядачами та шанувальниками його таланту.

Довідка:
Кшиштоф Зануссі народився 1939 року у Варшаві. Здобув різносторонню освіту: закінчив фізичний факультет Варшавського університету, студіював філософію в Ягелонському університеті Кракова. Саме там він захопився кінематографом, і вступив на режисерський факультет Вищої державної школи театру й кіно в Лодзі. Цікаво, що його дипломна кіно-робота «Смерть провінціала» отримала одразу кілька відзнак на фестивалях у Мангеймі, Венеції, Москві та Польщі. Практично з усіма наступними картинами Зануссі відбувалось те ж саме. Він ніколи не знімає фільмів для розваги, а береться тільки за такі картини, які спонукають глядача думати і викликають бажання дискутувати. За півстоліття Кшиштоф Зануссі встиг відзняти 58 кінострічок. Він є улюбленцем міжнародних фестивалів, про що свідчать майже три десятки нагород, якими був відзначений режисер у різний час за свої роботи. Кшиштоф Зануссі займається не тільки режисурою. Він бере участь у наукових симпозіумах у різних країнах світу, пише статті на політичні і культурологічні теми, оцінює роботи молодих кіномитців у журі різних міжнародних кінофорумів, організував будівництво загальноосвітньої школи у Варшаві, проводить тематичні семінари з молодими акторами і режисерами. Недавно кінорежисер практикував в Україні як театральний режисер. На сцені Театру ім. Франка Кшиштоф Зануссі поставив виставу «Маленькі сімейні злочини» за п\'єсою французького драматурга Еріка-Еммануїла Шмітта. Ця подія цікава в сенсі мистецького експерименту і культурного обміну Україною та Польщею.


Переглядів: 3661
Поширень: 0