Столиця Латвії у світлинах вінницького літератора Віктора Мельника«Культурна столиця Європи» — статус міста, який надається Європейським союзом терміном на один календарний рік, впродовж якого місту надається можливість демонстрації свого культурного життя та культурного розвитку. Мета програми — зближення європейців на основі співпраці в сфері культури, полегшення економічного, політичного та культурного об\'єднання країн. В цьому році за рішенням міжнародного журі честь представляти себе іноземній спільноті дісталась Ризі та шведському місту Умео. Програма «культурної столиці» передбачає низку масових заходів, які продовж усього 2014-го триватимуть у Латвії та за кордоном.

В 2014 році за сприяння установи «Рига-2014» та Латвійського інституту Віктор Мельник відвідав Ригу та зняв світлини, що пропонується переглянути відвідувачам. Вони органічно доповнили ті світлини, що були зроблені паном Віктором під час попередніх відвідин Латвії у 2009, 2010 та 2011 роках. Частина фото публікувалась у періодиці як ілюстрації до нарисів автора про столицю цієї балтійської країни, її мешканців та національні традиції. Особливість експозиції в тому, що Віктор Мельник спробував поєднати в ній знімки, зроблені в різних фотографічних жанрах та стилях: тут і авторська фотографія, що відзначається підкреслено суб’єктивним поглядом на дійсність, і ілюстративна та пейзажна, що розповідає про Ригу та її окраси, і портретна, і репортажна тощо. Всі разом вони творять неповторний різноплановий образ міста, яке полюбилось вінницькому літератору і до якого він планує поїхати знов і знов.

Захід проводиться в рамках міжнародного мистецького проекту «Riga – Vinnytsa – 2014», який реалізується обласним художнім музеєм і має стати ще одним кроком у розвитку міжнародних взаємин на регіональному рівні. Виставка проходить за сприяння Посольства Латвійської Республіки в Україні та установи «Рига – 2014» і триватиме до 5 липня.

Столиця Латвії у світлинах вінницького літератора Віктора Мельника



Переглядів: 3520
Поширень: 0