Ідея цього фестивалю виникла на розвиток минулорічної виставки живих пам\'ятників, яка пройшла у Вінниці у День Європи. Організатори сподіваються, що цей унікальний для України фестиваль стане щорічним.

Особливість стріт-арту полягає у тому, що ця творчість не є помпезною і не ставить виконавця над глядачем. Це демократична, інтерактивна творчість, де глядачі і виконавці роблять все спільно і не на сцені, а на вулицях міста. До стріт-арту відносяться такі напрямки, як вуличні танці, жива скульптура, хіп-хоп музика, виступи вуличних колективів під відкритим небом, малюнки на асфальті та бруківці. В усіх цих напрямках творчості зможуть взяти участь вінничани у День Європи.

Родзинкою святкових заходів будуть малюнки мадоннарі - майстрів з малюнку на асфальті. Вінниця буде чи не першим містом України, на вулицях якого з\'являться малюнки, створені майстрами стріт-арту. На площах міста над створенням вуличних художніх творів працюватимуть вінницькі та польські майстри. Подібні малюнки наносять за допомогою недовговічних матеріалів та кожна команда має специфічний набір фарб і крейд змішуючи їх тільки за власним «рецептом». Вінничани та гості міста зможуть побачити різні напрямки вуличного мистецтва: об\'ємні малюнки, малюнки на плівках, малюнки, які створені за допомогою вуличних дійств. На майдані Незалежності біля адмінбудівлі міської ради на асфальті з\'явиться об\'ємна вінницька водонапірна вежа. Секретом таких малюнків є те, що об\'ємним об\'єкт можна побачити тільки з визначеного кута зору. Біля стели Помаранчевій пісні використовуючи ландшафт, а саме сходи, буде створений рояль, який виступатиме наче сценою для вуличних танців. Польський колектив під керівництвом Павла Джузинського біля вежі створить на бруківці так званий «малюнок щастя», адже поляки вірять, що його малюнки приносять щастя. Павло Джузинський в свій час створив величезний малюнок у рідному місті Замость, який став його візитівкою і увійшов до Книги рекордів Гіннесу як найбільший малюнок виконаний у цьому стилі. Польський колектив малює картини разом з глядачами під час відповідної імпрези - театрального дійства, на яке надихнуло місце, де створюватиметься композиція. Завдяки цьому жоден з малюнків не схожий один на одного. Крім цього, на замовлення компанії «Київстар» виготовлено три величезні плівки з зображенням об\'ємних малюнків. Ці плівки будуть розтягнуті на поверхні великих вінницьких площ. А ще три малюнки буде виконано силами юних вінничан - учнів художніх шкіл.

Ще однією цікавинкою цьогорічного святкування буде вуличне емпресо на 15 барабанах створене вуличним музично-театральним колективом з Польщі «Вжистогра». У сквері Козицького, який на час проведення свята перетвориться у Польське містечко, два професійних музиканта проведуть півторагодинний майстер-клас гри на барабанах для 15 обраних з натовпу глядачів. Після чого на розсуд усіх присутніх буде запропоновано музичне дійство на барабанах.

У Польському містечку вінничани зможуть продегустувати традиційні польські страви, які представить ресторан з Польщі «Опалкова хата». Активна участь польських колективів у Вінницькому фестивалі обумовлена тим, що до осені у Вінниці планується відкрити польське консульство. Цей дало поштовх розвитку спільних проектів міста з польськими колегами.

Не забута й започаткована минулого року традиція, коли на вулицях міста вперше з\'явилися «живі пам\'ятники». Вони прийшлися до душі вінничанам, то ж цього року на центральній вулиці Соборній їх з\'явиться ще більше. Вінничани побачать 70 професійних пам\'ятників, жоден з яких не буде повтором минулорічної «Алеї скульптур». Тут будуть і поодинокі скульптури і цілі композиції створені за різними технологіями. Родзинками цьогорічної експозиції будуть скульптура з мильними бульбашками та пам\'ятник-музичний автомат. Окрім цього вінницькі студентські колективи та 20 учнів загальноосвітніх шкіл на вході у Центральний парк представлять аматорські роботи.

О 15:30 біля стели Помаранчевій пісні стартує конкурс «Вуличних танців» у якому візьмуть участь вінницькі денс-студії та гості міста, які почули з засобів масової інформації про такий конкурс та виявили бажання теж взяти у ньому участь. А о 18 годині на цьому ж місці розпочнеться фестиваль хіп-хоп музики «Інтенсивна терапія» у якій приймуть участь маленькі хіп-хопери. Вперше у Вінниці відбудеться LIVE FREESTYLE SAXOPHONE SHOW (саксофонний експромт під відомі хіп-хоп "мінусовки"). Хедлайнер фестивалю - NESHIMIR.

А завершить фестивальну програму всеукраїнська прем\'єра Європейської симфонії №9 Бетховена, у фіналі якої буде звучати «Ода до радості» (на слова Шиллера), яку у 1972 році Рада Європи схвалила у якості свого гімну. Симфонію Бетховена вінницький глядач почує у виконанні Академічного муніципального хору «Вінниця», симфонічного оркестру Львівської державної філармонії та солістів Варшавської Національної опери. Розглядався варіант виконання симфонії на відкритому повітрі, але все ж таки воно відбудеться у театрі ім. Садовського. Але "Ода радості" звучатиме і на вулиці - ті, кому у залі театру не вистачить місця, зможуть почути симфонію і побачити усе, що відбуватиметься на сцені, через великий екран, що його буде встановлено на площі Театральній.


Переглядів: 5868
Поширень: 0