Гості свята відвідали містечко майстрів, де змогли придбати сувеніри на пам\'ять, помилувались інсталяцією та ленд-артом Лабораторії актуальної творчості О. Нікітюка та Київського державного університету культури, ознайомились з виставкою "Сучасної творчості майстрів Вінниччини в колекції музею", прослухали виступ ансамблю Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича "Бревіс".

На одному диханні Вінничани та гості області спостерігали за виступами клубів історичної реконструкції "Білий вовк" та "Аркона" та виступом театру народного вбрання з колекції краєзнавчого музею та творчої студії "Оксамит" палацу щколярів та юнацтва м. Вінниці.

Також в рамках музейного свята відбулось відзначення переможців конкурсу учнівських творів на тему "Поділля у XVІ-XVІІІ ст."

По завершенню свята всі бажаючі мали змогу пригоститися в "Музейній корчмі" кашею і чаєм.

На свято завітав Міністр культури і туризму України Василь Вовкун. До речі, з 1976 р. по 1977 р. він був актором Вінницького українського музичного драматичного театру імені Садовського. Василь Вовкун привітав музейних працівників з професійним святом, зазначивши: «У нинішніх суспільно-політичних процесах все більшої актуальності набуває ґрунтовне осмислення минулого нашого народу і вибір переконливих стратегій майбутнього. Музеям у цьому сенсі належить непересічна роль, адже вони уособлюють цінності, перевірені часом. І ви, хто тримає в руках квінтесенцію досвіду поколінь, впевнений, можете багато зробити для поступу нашого суспільства до нових звершень ...».

Також В. Вовкун оглянув постійно діючу експозицію музею, виставку подільської народної ікони з приватної колекції В. Козюка, виставку «Святі місця /графіка/» Петра Мороза, фотовиставку «Нічні столиці та міста Європи» фотохудожника Зорія Файна, а також Салон мистецтв музею, де постійно експонується виставка «Портретна мініатюра VІ – поч. ХVІІ століть. Королі та королеви середньовічної Франції». Крім того, міністр звернув увагу на виставки просто неба, що були облаштовані на площі біля музею, а саме: «Твори майстрів народного мистецтва Вінниччини», «Виставка декоративно-вжиткового мистецтва з приватної колекції В. Косаківського», «Дивосвіт українських різьбярів» з фондів музею.

Також Міністр Міністр культури і туризму України,заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова та інші гості відвідали в цей день Тульчинське училище мистецтв та культури та державний історико-культурний заповідник "Буша" .

Для Довідки:
Міжнародний день музеїв святкується 18 травня. Ця дата визначена ХІ Генеральною Конференцією Міжнародної ради музеїв і відзначається з 1977 року у більше ніж 150-ти країнах.
Музеї Вінницької області - основні центри збереження пам\'яток матеріальної і духовної культури українського народу.

На Вінниччині станом на 01.11.2008 р. діють Національний музей-садиба М. І. Пирогова (м. Вінниця), музей академіка Д. Заболотного (с. Заболотне Крижопільського району) та 120 музеїв системи Міністерства культури і туризму України. Із них 23 державні музеї, серед яких Державний історико-культурний заповідник «Буша» (с. Буша Ямпільського району), та 97 самодіяльних музеїв, 33 з яких мають звання «народний».
В музейних колекціях Вінниччини зберігається біля 200 тисяч музейних предметів. Щорічно фонди поповнюють більше 2,5 тисяч експонатів.
Діяльність музейних закладів області проводиться з усіх напрямків музейної роботи: науково-дослідницької, експозиційної, виставкової, фондової, культурно-освітньої, методичної, організаційно-господарської. Працівники музеїв приймають відвідувачів, проводять екскурсії. організовують стаціонарні і пересувні виставки, вернісажі, мистецькі пленери, проводять науково-практичні конференції, засідання круглих столів, олімпіади, вікторини, конкурси, постійно співпрацюють із закладами культури і освіти, науковими установами, колекціонерами, іншими організаціями та окремими громадянами. (з сайту Вінницького обласного краєзнавчого музею)


Переглядів: 4060
Поширень: 0