У найближчий тиждень Вінницю по праву можна назвати одним з центрів молодого сучасного мистецтва. З 10 грудня у РЦСМ «Арт-Шик» відкрито виставку фіналістів Всеукраїнського конкурсу у сфері сучасного візуального мистецтва імені Натана Альтмана.

Два роки тому вперше у нашому місті, завдяки зусиллям керівника громадського об’єднання «Лабораторія актуальної творчості» Олександра Нікітюка, було проведено Всеукраїнський конкурс у сфері сучасного візуального мистецтва для молодих художників імені Натана Альтмана. Організатори та партнери конкурсу: Департамент культури Вінницької міської Ради, ВОГО «Лабораторія актуальної творчості», ГО «Асоціація арт галерей України», РЦСМ «Арт-Шик», ГО «Культурна стратегія ХІ», ГО «Ліга розвитку мистецтва».

Вінничанка отримала першу премію на конкурсі сучасного мистецтва імені Н. Альтмана

Вінничанка отримала першу премію на конкурсі сучасного мистецтва імені Н. Альтмана

Перший тур конкурсу тривав з 1 листопада по 1 грудня і зібрав понад 50 творчих проектів від молодих українських художників. Організатори конкурсу визначили 14 проектів, що увійшли в експозицію виставки фіналістів. Свої роботи презентували художники з Києва, Вінниці, Донецьку, Львову, Харкова, Сум. Всі вони творять у різних напрямках: перфоманс, інсталяція, ассамбляж, енвайронмент, паблік-арт, живопис, офорт, графіка, мультимедіа-арт. Весь спектр сучасного мистецтва презентовано зараз у «Арт-Шик».

Вінничанка отримала першу премію на конкурсі сучасного мистецтва імені Н. Альтмана

Найскладніше, але й найцікавіше це розбиратись у концепціях презентованих витворів. Багато представлених речей по справжньому вражають, породжують у кожного глядача власні асоціації та алюзії, змушують замислитись та розібратись.

Вінничанка отримала першу премію на конкурсі сучасного мистецтва імені Н. АльтманаВінничанка отримала першу премію на конкурсі сучасного мистецтва імені Н. Альтмана

Рефлексію на сьогодення представила арт-група ZOI (Надя Смірнова, Інна Продан): їх проект «Stretching Frame» нагадує розп’яття. Пом’якшують враження розташовані поряд яскраві живописні роботи Марії Кривопішиної та колажі Вікторії Телєтьєн. А навпроти розміщено заспокійливу та свіжу інсталяцію «Атмосфера» Тетяни Боричок. Живописний проект Віолетти Терлиги «Ілюзія часу» займає майже всю стіну і присвяченій невловимості моменту, а робота Наталі Лісової «OPEN reflexion», хоч і невелика за розмірами, проте містить філософську думку. Донецькі митці Алекс Еськова та Антоніо Шевченко показали актуальну роботу з назвою «Джерело».

Серед презентованих творів були дві у жанрі мультимедіа: Юлія Бугайова показувала інтерактивну інсталяцію «Opera A», а вінницький художник Віталій Янковий розмірковував на тему всеохоплюючої футбольної лихоманки. Ще два художника презентували перфоманси: це Олена Якимова, яка долала уявні сходинки-проблеми та Антон Саєнко, який презентував синтез інсталяції та перфомансу і вразив всіх присутніх на відкритті виставки.

Дуже цікавий за стилем подачі та закладеною думкою є проект Богдани Федорович «Урбаністика 21 ст. М’ясний павільйон» - її хвилює засилля мистецького сміття, що приємне може бути лише мухам. За цей проект художниця отримала третє місце. Срібним призером конкурсу імені Натана Альтмана став Костянтин Аленінський з надцікавою роботою «Цегляна пошта» - вона про те, як люди трактують події та тлумачать реалії.

Вінничанка отримала першу премію на конкурсі сучасного мистецтва імені Н. Альтмана

Шість експертів з чотирьох міст України (Київ, Дніпропетровськ, Суми, Вінниця) оцінювали представлені проекти за критеріями: актуальність, інноваційність, креативність. Кращою з кращих було названо вінницьку художницю Наталю Лісову. Вона отримує у подарунок можливість презентувати власну персональну виставку в ЦСМ «Совіарт» (м. Київ) протягом 2015 року.

А з роботами всіх фіналістів конкурсу імені Натана Альтмана вінничани можуть ознайомитись впродовж тижня у РЦСМ «Арт-Шик».



Переглядів: 5669
Поширень: 0