Аудиторія фесту сягнула 30 тис. осіб, а у наметовому містечку на час події оселились 5 тисяч любителів етніки. Очільник області наголошує: регіональна влада і надалі сприятиме мистецьким проектам, які популяризуватимуть вінницьке і українське у світі.

Епіцентром етномистецтва з 12 по 18 липня стало село Воробіївка Немирівського району. Сюди з’їхались творчі колективи з 10 країн: України, Польщі, Чехії, Румунії, Грузії, Росії, Білорусі, США, Франції та Великобританії.

У розпал яскравої акції – у п’ятницю до селища над Бугом прибула і «флотилія» з 12 катамаранів (60 чоловік), якими на фестиваль сплавились журналісти на чолі з губернатором. Такі проекти Олександр Домбровський не просто вважає потрібними, але й сприяє їхній реалізації в регіоні. Обласний бюджет підтримав захід 300 тисячами гривень. Під час прес-конференції він наголосив: «Для нас надзвичайно важливо позиціонувати і Вінницьку область, і природу, яка тут є, і потенціал, який є на цій землі, для того щоб можна було конвертувати це не лише в економічні проекти, а й соціальні». Він відзначив, що з досвідом двох минулих років «Подільських Шешор» багато проблем було знято з погляду організації заходу. Керівник області подякував усім причетним до проведення фестивалю. А також запевнив, що фестивальні традиції будуть продовжені і у 2010 році. На думку губернатора, «АртПоле – один із інструментів позиціонування і розвитку туристичного бізнесу в Україні в цілому».

Цьогорічне переформатування заходу організатори пояснюють розширенням географічних та мистецьких рамок культурологічного форуму. Протягом тижня на гостей фестивалю очікували не лише музичні та театралізовані перфоманси, а й майстер-класи у мистецьких лабораторіях просто неба. Плетіння з лози, гончарство, традиційна подільська вишивки, анімаційне кіно, танці народів світу – лише неповний перелік того, чого могли навчитися гості фесту. А варто відзначити, що географія прихильників Воробіївського етношоу значно розширилась: серед них були помічені і громадяни Польщі, Німеччини, Франції, Британії, Румунії, Росії, Білорусі і навіть Лівії. Окремо працювала денна сцена, присвячена подільській автентиці. А в останні дні запрошені виконавці представили свій музичний матеріал на великій естраді.

Влада ж приділила максимальну увагу безпеці учасників. Охорону правопорядку під час проведення фестивалю «АртПоле» здійснювали 150 військовослужбовців та працівників УМВС. На території постійно чергували медики та рятувальні бригади. Як наслідок – жодної надзвичайної ситуації. Оперативно спрацювала і служба ДАІ – ані пробок на в’їзді, ані при розміщенні автівок. Було організовано і безперебійний підвіз питної води За сім днів мешканці наметового містечка випили 170 кубометрів води. Проявлену високу відповідальність і професіоналізм семи своїх структурних підрозділів облдержадміністрація відзначила подяками.

Проведення фестивалю у 2009 році стало можливим завдяки обласній молодіжній громадській організації «Наше Поділля», облдержадміністрації, агенції подій «АртПоле». Міжнародний бренд Nemiroff виступив головним партнером свята.

За повідомленням організаторів фестивалю, «частина коштів, зібрана на «АртПолі», буде направлена на підтримку будинку-інтернату в с. Ситківці (Немирівський р-н) та проведення в ньому освітньо-мистецької програми, до якої долучаться цьогорічні учасники фестивалю».


Переглядів: 3345
Поширень: 0