Майже три роки тому Сергій Жадан та харківський гурт «Собаки у космосі» відвідали Вінницю востаннє. Скучили і музиканти на чолі з письменником і вінничани. Навколишній світ змінився за цей час до непізнаваності, а сам Жадан і його тексти стали ще більш гострими, вони западають просто в серце, закликають до боротьби. Пекучі речитативи під запальний ска-панк єднають та надихають. Останній альбом «Бийся за неї» – це і безкомпромісна сатира, і чесна лірика, і міцно стиснуті кулаки.

Невеликий простір та умовна сцена арт-пабу Beef Eater стали великим плюсом цього концерту - це те, що потрібно для безпосереднього спілкування з кумиром. Такого напливу відвідувачів, як у цей вечір, заклад не бачив ще ніколи! Солодке передчуття драйвового відриву продовжив показ документального фільму «Гот Dogs». І коли сприймати шал концертів Жадана та «Собак» в запису вже зовсім було нестерпно, герої стрічки нарешті матеріалізувались на сцені, почавши одразу з ударних ритмів та хітових пісень: «Бюджет», «Безробітні».

Революційне карбуючи слово: вінницька публіка довго не відпускала Сергія Жадана зі сцени

Фірмовий заклик: «З тими, хто виживе, ми побачимося після концерту, а з тими, хто помре, – побачимося у пеклі!», і ось вже сцена у щільному кільці з палаючих очей та піднятих до гори рук. Єдиний ритм задають гітарні рифи та потужні духові, слова приспівів волають у мікрофон перші ряди фанатів. Звучить романтично-патріотична «Бийся за неї» та просякнута особливою «любов’ю» до мера Харкова пісенька Instagram. А далі були ще зовсім свіжі пісні з нового проекту, тексти яких Жадан співав з листа.

Шалений обмін енергіями між музикантами та публікою тривав і під час виконання хітів з минулих альбомів проекту «Жадан і Собаки». Улюблені рядки-заклики повторювали десятки голосів, натовп прагнув та отримував ще і ще пісень, ліричних та запальних. Слова відлунювали у підсвідомості, тіла рухались у скаженому ритмі…

Тут потрібна була кульмінація! Без своєрідного «знаку оклику» публіка не бажала відпускати зі сцени нікого! І після кількох «бісів» та остаточного виходу музикантів зі сцени, Сергій Жадан промовив: «Ну, то може я вам вірші почитаю». І за одним помахом його руки енергійний концерт трансформувався у поетичний майданчик. Всі посідали на підлогу там, де щойно вистрибували і принишкли, слухаючи. Зрештою, скінчились у Жадана і вірші, лишились лише автографи та посмішки у камери, які він щедро роздавав усім охочим ще довго.

Для тамування спраги за Жаданом вінничанам знадобляться ще концерти та читання і вони неодмінно будуть. Beef Eater не розчарує, а в очікуванні наступного приїзду цього видатного письменника, поета, перекладача та громадського діяча, пропонує вже 25 лютого переглянути кіноповість Михайла Лук’яненко за мотивами роману Сергія Жадана «ДепешМод».

Фото: Андрій Кулер
Відео: Андрій Барчук



Переглядів: 5487
Поширень: 0