- Українські народні традиції - це те багатство, яке ніхто й ніколи у нас не зможе відібрати, тож ми обов’язково повинні їх зберігати і передавати своїм дітям, - переконаний лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк.

До свята Івана Купала, яке українці відзначають 7 липня, музикант розказав, які особливі звичаї святкування були у його родині.

- З дитинства бабуся розповідала про чисельні обряди, лікарську силу зібраних у цей день трав і саму суть цього свята. Тож коли мені було років 12, ми з сестрою взялися на вулиці влаштувати свято Івана Купала за всіма правилами. Зібралася чудова гоп-компанія, ми попереписували купальські пісні, купалися у ставку і стрибали через вогнище, що, до речі, колись вважалися ритуалами очищення, і навіть свого Купайла зробили - прикрасили вербу стрічками і цукерками, а потім, коли розібрали, віднесли на город, бо, кажуть, тоді огірки краще вродять, - з посмішкою згадує Віктор Бронюк.

Віктор Бронюк розказав, як досліджував легенду про цвіт папороті та влаштовував купальське свято за всіма традиціями

Всі цікаві традиції свята, які потім детально вивчав під час навчання в університеті, зараз музикант розповідає своїм дітям.

- Звісно, всіх особливо цікавить легенда про цвіт папороті - ту чарівну квітку, яка квітне лише мить, а щасливих очевидців цього таїнства нагороджує надзвичайною силою і здібностями. У мене є знайомі, які запевняють, що той цвіт бачили, але нічого надзвичайного у їх житті потім так і не відбулося, - розповідає Віктор Бронюк. - Всі ці історії про квітку папороті пов’язані з українською міфологією та демонологією. Це містика, але у ній, напевно, все-таки є крапля правди.

Щоб самотужки організувати незабутнє свято Івана Купала, музикант перш за все радить - ні в якому не обмежувати політ фантазії! Розпитати своїх бабусь і дідусів та віднайти цікавинки у спеціальній літературі, де описані звичаї і традиції, що зараз із наявністю Інтернету взагалі не проблема.

- Дуже приємно, що останнім часом провідні бізнес-компанії також не забувають про народні традиції і влаштовують для своїх співробітників на Івана Купала дуже цікаві корпоративи із квестами і ворожінням. Наш гурт «ТІК» був на кількох подібних заходах - і це дійсно було захоплююче! Бо першочерговий у такому дійстві - це прадавній дух традицій нашої рідної землі, - розповідає Віктор Бронюк. - Головне лишень, поринаючи у містику й колорит свята, не забувати про обережність. Пускаючи віночок за течією, щоб дізнатися, з якої сторони буде суджений, та стрибаючи через вогнище, дуже важливо дбати про власну безпеку. П’яних пустощів ні вода, ні вогонь не вибачають! Мало яка мавка чи русалка може потягнути за собою…

До речі

Свою любов до містики і українських народних легенд гурт «ТІК» свого часу втілив у кліпі «Ендорфіни», який вийшов на екрани у 2012 році. За сюжетом лідер гурту Віктор Бронюк, їдучи у трамваї, із міської суєти потрапляє у лоно природи, де з ним трапляються дивні історії. Дівчина-чародійка манить його за собою у невідому далечінь, йому ввижаються привиди, Бронюк потрапляє у підземні тунелі. А у фіналі дійства загоряється баян…



Переглядів: 4080
Поширень: 0