У Світлиці Вінницького обласного центру народної творчості з 30 листопада працює виставка традиційної подільської вишивки з циклу «Мистецтво однієї родини» Андрія та Інни Єрмакових «Код всесвіту – в узорах загадкових».

Родина Єрмакових добре відома в мистецьких колах пошановувачів традиційної вишивки та цінителів художньої фотографії. Інна та Андрій Єрмакови − уродженці Донецької області − багато років проживали у Луганську, де плідно працювали кожен у своєму жанрі. Але війна на Сході змусила їх покинути Луганськ і переїхати у Вінницю. Тут, сповнені нових вражень, вони продовжують творити, радуючи своїх шанувальників все новими і новими роботами.

До 20 грудня вінничани можуть відвідати виставку традиційної подільської вишивки

Андрій Єрмаков досліджує традиції подільської вишивки, регіональні особливості народного строю. Володіє практично всіма відомими різновидами вишивальних технік, які опанував самостійно. З 2009 року став активним учасником інтернет-ресурсу «Спілкування за вишиванням», де обмінювався досвідом з досвідченими вишивальницями з усієї України. Протягом кількох років співпраці брав участь у всеукраїнських та регіональних заходах, організованих цією спільнотою. Готував до друку видання з особливостей крою та вишивки народного строю. Виходу книги завадила війна.

Інна Олександрівна Єрмакова – член правління Національної спілки фотохудожників України, голова Луганської обласної організації Національної спілки фотохудожників України, учасниця багатьох національних та міжнародних фотовиставок, а також персональних фотовиставок в Києві, Одесі, Ялті, Хмельницькому. Вона є фіналісткою кількох салонів під егідою FIAP. Працювала викладачем, завідувачем кафедри художньої фотографії Луганської державної академії культури та мистецтв. У Вінниці працює старшими викладачем кафедри журналістики Донецького національного університету та викладачем спецдисциплін у Вінницькому міжрегіональному центрі реабілітації інвалідів «Поділля».

До 20 грудня вінничани можуть відвідати виставку традиційної подільської вишивки

У листопаді 2014 подружжя Єрмакових організували «Подільську студію вишивки «СвоєРідне», де безкоштовно навчають усіх бажаючих традиційним подільським технікам. Одночасно проводять пошукову, дослідницьку і наукову роботу, вивчаючи основні осередки вишивки Східного Поділля.

Нинішня виставка, розміщена в Світлиці, покликана привернути увагу широкого загалу до вишивки Східного Поділля, зокрема Вінниччнини, як на унікальне явище в матеріальній культурі нашого народу.

До 20 грудня вінничани можуть відвідати виставку традиційної подільської вишивки

Єкспозиція виставки складається з 40 фоторобіт Інни Єрмакової, які демонструють найкращі зразки вишивки, виконані традиційними для Вінниччини техніками. Світлини розповідають про красу сорочок, створених майстринями минулих поколінь. Всі сюжети на фото − фрагменти сорочок другої половини ХІХ − початку та середини ХХ-го століть. Представлено також 20 фрагментів орнаментальних смуг з поликів сорочок. Разом з тим, експозицію даної виставки прикрашають 60 давніх сорочок відомих вишивальних осередків Вінниччини. Зокрема, представлена колекція сорочок с. Війтівка Бершадського району, всесвітньо відомі Клембівські сорочки (Ямпільский район), колекція сорочок села Стіна Томашпільського району, сорочки, вишиті майстринями Крижопільського району, зокрема сіл Жабокрич та Шарапанівка, а також Тиврівського, Шаргородського, Піщанського, Оратівського районів. Основу експозиції складають сорочки. з приватних колекцій, а також, надані історико-культурним заповідником «Буша», працівниками закладів культури сіл Війтівка та Стіна. Це зібрання демонструє розмаїття технік, які використовували вишивальниці в своїй роботі. Переважаючою технікою є низь. Достатньо широко зустрічається гладь, різні оздоблювальні шви та мережки. Вишукано виглядають орнаменти, виконані вирізуванням та сліпим вирізуванням. Вражає висока майстерність у створенні та оздобленні комірців і манжетів.

До 20 грудня вінничани можуть відвідати виставку традиційної подільської вишивки

Відкрила виставку заслужений працівник культури України, директор ОЦНТ Тетяна Цвігун. У заході взяли участь відомі майстри подільської вишивки, зокрема Галина Данилюк, а також учасники студії «СвоєРідне», Привітали митців учасники молодщої групи фольклорного ансамблю «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтв ім.М.Д.Леонтовича, етномайстерня «Коло», поетеса Жанна Дмитренко, автор і виконавиця Зоя Красуляк. Виставка діятиме до 20 грудня 2015 року.



Переглядів: 3936
Поширень: 0