Грандіозний твір Брамса „Реквієм”, виконаний об’єднаним хором та Львівським симфонічним оркестром під диригуванням спеціально запрошеного гостя Петера Маркса, справив сильне враження на вінничан.

світлий спомин під величну музику Брамса

Для виконання урочистого твору геніального німецького композитора, за задумом начальника міського управління культури, заслуженої артистки України Ірини Френкель та засновника і керівника академічного муніципального хору „Вінниця” Віталія Газінського, було зібрано особливий колектив виконавців.

Грандіозний твір Брамса „Реквієм”, виконаний об’єднаним хором та Львівським симфонічним оркестром під диригуванням спеціально запрошеного гостя Петера Маркса

Хор, для виконання найвідомішого німецькомовного реквієму, було складено з трьох камерних музичних колективів: львівської „Глорії”, муніципального хору міста Хмельницького та академічного муніципального хору „Вінниця”. Солістами запросили молодих та талановитих: вихованця вінницького музичного училища, а наразі випускника Одеської музичної академії Івана Газінського та випускницю Львівської музичної академії Марту Жехович. Керувати Львівським симфонічним оркестром було покликано 75-ти річного німецького диригента Петера Маркса, який уже не перший раз відвідує Вінницю.

Соліст, вихованець вінницького музичного училища та випускник Одеської музичної академії Іван Газінський

Величний „Німецький реквієм” – це твір, над яким працював Йоганнес Брамс на протязі багатьох років. Сум від втрати спочатку друга, а пізніше матері, німецький композитор перетворив на один з самих ліричних та світлих реквіємів. Не церковною латиною, а німецькою звучать слова втіхи, які примиряють живих з думкою про смерть, заспокоюють, обнадіюють, кличуть продовжувати жити. Кожна з частин твору закінчується світлою надією та сповненими любові обітницями – не про смерть, але про безсмертя людського духу розповідає нам композиторський геній.

випускниця Львівської музичної академії Марта Жехович

Вінницький слухач був щасливий почути цей потужний, трагічний, але просвітлений твір в такому чудовому виконанні. Зал Вінницького академічного музично-драматичного театру, заповнений вщерть прихильниками класичної музики, більше години насолоджувався злагодженим та насиченим звучанням семи частин прославленого твору. Вражена публіка підвелась і довго вітала виконавців овацією.

Ірина Френкель та Петер Маркс

Епічний розмах та прониклива лірика „Німецького реквієму” дала можливість замислитись над трагічними долями багатьох поколінь українців, кожному з слухачів пом’янути своїх предків. Важливо, що ця подія в культурному житті Вінниччини, відбулася без гучних політичних промов та показових акцій - звучала лише геніальна виразна музика, яка здатна об’єднувати людей будь-якої національності та віросповідання.

світлий спомин під величну музику Брамса

Фото: Кушка Максим


Переглядів: 4610
Поширень: 0