10 лютого 2016 року у Світлиці обласного центру народної творчості відкрилась персональна виставка Олександра Миколайовича Крутих. Виставка присвячена 70-річчю від дня народження майстра.

За словами майстра, свою активну творчу діяльність в жанрі художнього випилювання розпочав в 2003 році коли вийшов на пенсію. Щоб оволодіти таким видом народного мистецтва, необхідно мати велике бажання, терпіння, художній смак, неймовірну фантазію, адже при бажанні можна придумати тисячі дрібних візерунків, схожих на мереживо.

Захоплення потребує багато часу, оскільки одну замисловату і складну роботу майстер може виготовляти три – чотири місяці. Роботи Олександра Крутих вирізняються витонченістю, чіткістю ліній та неперевершеною сміливою динамікою переходу образів та візерунків.

Першими його роботами були: полички, скриньки, цукерниці, фоторамки, вази для квітів, бра, підсвічники.

Вінничан запрошують на виставку майстра Олександра Крутих "Різьблене мереживо"

В доробку майстра, на сьогоднішній день, нараховується більше 200 різноманітних робіт, які майстер представляв на обласних і міжрегіональних виставках та в містечках майстрів в рамках різних культурно-мистецьких заходів. Його роботи зберігаються в приватних колекціях США, Великобританії, Франції, Німеччини, Ізраїлі, Італії та Іспанії.

Нинішня виставка «Різьблене мереживо» вже є дев’ятою персональною виставкою майстра. В її експозиції представлено більше 70 прекрасних робіт майстра різного спрямування. Зокрема широко представлені роботи із циклу робіт «витинанка в дереві», створені за сюжетами народних пісень, свят та обрядів, якими майстер захопився після знайомства з працівниками обласного центру народної творчості та майстрами витинанки. Вилику серію робіт майстер присвятив оформленню православних ікон та портретів знаних подільських митців неперевершеними різьбленими рамами з використанням рослинного та геометричного орнаменту в їх малюнку. Відкрила виставку директор ОЦНТ, заслужений працівник культури України Тетяна Цвігун.

Свої вітання майстру та враження про виставку висловили голова обласного осередку НСМНМУ, заслужений майстер народної творчості України Іван Горобчук. Наукові співробітники-мистецтвознавці обласного краєзнавчого музею Тетяна Журунова та Лілія Гальчевська, а також в присвяту майстру звучали – вірш Жанни Дмитренко та пісні у виконанні автора-виконавиці Зої Красуляк і вокального дуету «Розмай» с.Якушенці Вінницького району.



Переглядів: 2839
Поширень: 0