«Тиждень італійського кіно» розпочнеться у Вінниці з 11 березня. У цьому році фестиваль, якій знайомить українського глядача з найяскравішими новинками сучасного кінематографа Італії, відбудеться ушосте. До програми увійшли фільми з конкурсної програми Венеційського і Каннського кінофестивалів. Останніми роками багатий на традиції італійський кінематограф переживає черговий розквіт. Проте нові роботи складно пробиваються у міжнародний прокат і майже не доходять до українського глядача. Але «Тиждень італійського кіно» щорічно представляє в Україні найяскравіші кіноновинки із сонячної Італії. Цьогоріч у восьми містах України,в тому числі і у Вінниці. Фестиваль організований компанією «Артхаус Трафік» за підтримки Посольства Італії в Києві.

В рамках фестивалю відбудеться показ історичного трилеру «Кров моєї крові» від патріарха італійського кіно Марко Беллоккьо. Похмура стрічка розповість про черницю, яку звинувачують у диявольських підступах і піддають тортурам. Монастир, де розгортаються криваві події, за сюжетом знаходиться у Боббіо – рідному місті Беллоккьо. А у ролі черниці Бенедетти знялась вінничанка, що навчалась акторському мистецтву у Італії - Лідія Ліберман (Оболенська). Фільм був представлений в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю і здобув премію міжнародної асоціації кінопреси (ФІПРЕССІ).

Тиждень італійського кіно та українські фільми демонструватимуться у «Родині» з 11 березняТиждень італійського кіно та українські фільми демонструватимуться у «Родині» з 11 березня

Вінничанка Лідія Ліберман в ролі черниці Бенедетти

Тиждень італійського кіно та українські фільми демонструватимуться у «Родині» з 11 березняДо програми також увійшов новий фільм лауреата Берлінського, Каннського та Венеційського кінофестивалів Нанні Моретті – «Моя мати». Ця частково автобіографічна картина оповідає про Маргариту, яка намагається впоратися одночасно зі зйомками фільму й новинами про важку хворобу своєї матері. Стрічка була представлена в основному конкурсі Канн, де отримала приз екуменічного (християнського) журі. Один з найстаріших журналів про кіно, французький Cahiers du Cinéma, назвав картину Моретті найкращим фільмом 2015 року, помістивши її у перший рядок свого рейтингу.

Тиждень італійського кіно та українські фільми демонструватимуться у «Родині» з 11 березняТемну сторону життя тихого альпійського села покаже трилер «Крижаний ліс». За позірним спокоєм селища ховається підпільний трафік із переправлення нелегальних мігрантів до Західної Європи. Запрошеними зірками фільму стали одіозний Емір Кустуріца та росіянка Ксенія Раппопорт. Не обійшлося і без традиційної для Італії історії чуттєвого кохання. «Пристебніть ремені» – мелодрама про турбулентні стосунки грубого механіка й витонченої дівчини. Попри відмінності, пара не може розлучитися й жити одне без одного. Автором картини виступив італійський режисер і сценарист турецького походження Ферзан Озпетек.

Отже з 11 по 17 березня у «Родині», щовечора о 20.00 на екрані починають вирувати італійські пристрасті. 11 та 15 березня дивіться фільм «Моя мати» (Італія, Франція, Німеччина, драма); трилер «Крижаний ліс» покажуть 12 та 16 березня, мелодраму «Пристебніть ремені» 13 та 17 березня, а історичну драму «Кров моєї крові» можна переглянути лише ввечері 14 березня. Квитки у касі кінотеатру.

У ці ж дні, з 11 по 17 березня, у «Родині» показуватимуть українські фільми. Документальний фільм «Справжня Русь» (Україна, 86 хв.) дивіться щодня о 13.30. Це кіноповість про те, як золотоординський улус Московія назвався державою Київською. А угро-фінські племена – слов’янами. Остання битва, котра остаточно розведе захід і схід. Битва за Україну, за її історію, за її правду. Героями документальної частини картини стали Левко Лук'яненко, Віктор Бронюк, Анатолій Криволап, В'ячеслав Корнієнко, Любомир Гузар, Василь Шкляр, Сергій Притула, брати Капранови та багато інших. Ідея створення фільму належить українській діаспорі у США, зокрема Леоніду Матеушу. «Ми дізнаємося про те, що росіяни є більшою мірою нащадками угро-фінських племен, ніж слов'ян. Ми розвінчаємо міф того, що українська мова є діалектом російської. Ми підкреслимо індивідуальність походження і розвитку української культури. Все це буде знаходити відгук у сучасних подіях, що відбуваються у відносинах між Україною та Росією. Показавши минуле, яке воно було насправді, ми побачимо повне пояснення теперішніх агресивних дій Російської Федерації», − розповів автор сценарію і режисер фільму Артут Якубов.

Тиждень італійського кіно та українські фільми демонструватимуться у «Родині» з 11 березняТиждень італійського кіно та українські фільми демонструватимуться у «Родині» з 11 березня

Романтична комедія «Ніч святого Валентина» (дивіться в ці дні о 15.00 та 18.20) складається з чотирьох кіноновел, об'єднаних загальним сюжетом. За словами сценариста Максима Данкевича («Незламна»), це історія про те, що важливо не здаватися на шляху до свого щастя. Картину повністю знімали в Києві. Головні ролі дісталися Кирилу Кяро («Нюхач», «Зради», «Ліквідація») та Даші Астаф'євій. Найромантичніше свято – день святого Валентина. Усі проводять його по-різному. Але для багатьох день закоханих стає особливим у стосунках із коханою людиною. Про те, як проводять цей день деякі кияни, можна побачити в чотирьох кіноновелах.



Переглядів: 2966
Поширень: 0