До 8 травня у малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею експонуватиметься виставка «На писанці я знову пишу радість…», що представлятиме доробок майстринь з м. Могилева-Подільського.

Це роботи знаних мисткинь – заслуженого працівника культури України, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, члена Спіли краєзнавців України – Оксани Городинської, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, Лауреата міжнародної премії ім. Івана Огієнка – Марії Гоцуляк, члена Національної Спілки художників України – Людмили Сорочинської, Тетяни Мороховець, а також Оксани Ковальської, Олени Корсовської, Регіни Трейгер та Лариси Паладійчук.

Могилів-Подільський – один з провідних центрів писанкарства Вінниччини, завдяки активній діяльності міського Будинку народної творчості. Майстрині представляли свої мистецькі твори в Росії, Польщі, Німеччині. Могилів-Подільська писанка є окрасою музейних збірок світу, зокрема Англії, Ізраїлю, США, а також зберігається у фондових колекціях України та нашої області, у приватних зібраннях багатьох країн.

Писанкарство з Могилева-Подільського представлене у малій виставковій залі краєзнавчого музею

Виставка презентує авторські писанки, виконані різними техніками: воскові, дряпанки, травлені (техніка відбілювання), з природніх матеріалів – зернівки, соломи та декоративні писанкові композиції. Писанкарство на Вінниччині базується на міцних національних традиціях в органічному поєднанні з новітніми модерними пошуками. З появою авторської писанки змінилося співвідношення традиційного і нового в орнаментиці та в сюжетному колі.

Майстрині є постійними учасницями міжнародних, всеукраїнських та обласних виставок і симпозіумів, їх персональні виставки відбуваються в різних регіонах України. Познайомитись з роботами майстринь, довідатись про нові можливості в техніках та виконанні давнього виду народного мистецтва, замовити тематичну екскурсію чи відвідати майстер-класи з писанкарства можна у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.



Переглядів: 3497
Поширень: 0