Незвичайну виставку для вінничан підготували члени фотоклубу «Обрій» Олег Волощук та Олексій Кібкало. Цього разу вони покажуть фотографії, зроблені пінхол-камерами.

Що таке пінхол? Це цілий напрямок у фотографії, де для фотозйомки не використовують фотоапарат чи інші пристрої для фотографування. Пристроєм для зйомки слугує примітивна коробка з маленьким отвором, цей отвір замінює звичайний лінзовий об'єктив. Таку коробку ще називають «камера-обскура».

Фотографії, представлені на цій виставці, зроблені за допомогою власноруч виготовлених пінхол-камер, причому для їх виготовлення було використано знайомі для всіх речі - металева баночка від чаю, пластмасовий футляр, картонна коробка від шурупів, креслярський тубус.

Вінничан запрошують відвідати виставку фотографій, зроблених пінхол-камерами

Кожна з цих речей шляхом примітивної доробки перетворювалась у фотоапарат! Всі ці камери для зйомки представлено на виставці, і складено навіть відповідність – яка фотографія чим зроблена, і в яких умовах. Фотографічними носіями служили старий фотопапір, листова та рулонна фотоплівка а також сучасна рентгенівська плівка.

Найменша камера, використана у цьому проекті, зроблена протягом 15 хвилин з металевої баночки з-під вазеліну. Це ніби така гра – з підручних засобів якнайшвидше сконструювати фотоапарат і зробити знімок. Півгодини, і – фотографія готова!

Фотографії, зроблені такими незвичними фотокамерами мають ряд унікальних властивостей, притаманних тільки пінхол-фотографії. Насамперед, це безмежна глибина різкості, це означає що під час фотографування не треба наводити на різкість. Форми предметів на знімках часто набувають непередбачених трансформацій, тому що фотопапір згинається, всі пропорції змінюються, звичайні речі здаються невпізнаними для нас предметами. Своєрідна випуклість, притаманна пінхолу, робить фотографії особливо художньо виразними. Якщо сказати про інтригу – то це саме про пінхол-фотографію: жоден результат не можна передбачити, і неможливо повторити зроблене раз. Всі фото унікальні.

Виставка таких фотографій відкриється у неділю, 24 квітня о 15.00 в приміщенні бібліотеки №11 (вул. князів Коріатовичів, 189 – колишня Свердлова). А переглянути експозицію можна буде щодня крім середи протягом місця. Вхід на виставку вільний.



Переглядів: 3269
Поширень: 0