Сьогодні в концертній залі обласної філармонії відбулося урочисте відкриття ІV Всеукраїнського свята народного мистецтва «Великодня писанка».

Свято народного мистецтва «Великодня писанка» на обласному рівні було започатковане у 2000 році управлінням культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницьким обласним центром народної творчості. Щорічно напередодні Великодніх свят у Світлиці Вінницького ОЦНТ відкривається виставка «Великодня писанка», на базі якої проводяться майстер-класи за участю провідних майстрів писанкарства області, в результаті чого на Вінниччині значно зріс інтерес до цього давнього виду народного мистецтва і утворилась плеяда народних майстрів писанкарства, навколо якої гуртується молодь.

У Вінниці розпочалось Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка»

Враховуючи цей факт, Міністерством культури України у 2007 році було прийняте рішення, з метою підтримки і розвитку української національної культури, відродження, збереження і популяризації писанкарства та зміцнення творчих зв’язків між майстрами народного мистецтва регіонів України, започаткувати на Вінниччині Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка» з періодичністю проведення - раз у три роки на 3-й - 4-й день Великодніх свят у м.Вінниці.

У 2007 році на Вінниччині відбулось І Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка», в якому взяли участь 26 писанкарок з 10 областей України.

У Вінниці розпочалось Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка»

В ІV Всеукраїнському святі народного мистецтва беруть участь 40 писанкарів з 17 областей України, в тому числі 14 писанкарок Вінниччини.

В рамках свята відбулася презентація Всеукраїнської виставки «Великодня писанка - 2016», театралізоване дійство «Великдень душі в піснях та обрядах» за участю молодіжних і дитячих фольклорних, музичних та хореографічних колективів Вінницької області, майстер-клас з написання писанок від провідних майстрів писанкарства України.



Переглядів: 3649
Поширень: 0