Вчора відбулось наймасовіше виконання «Щедрика» у Вінниці. Сотні співаків, від мала до велика, зібрались разом, щоб послухати та поспівати всесвітньовідому різдвяну мелодію у самісінькому серці міста, біля ТЦ «Sky Park». І все це на честь сторіччя з моменту першого хорового виконання «Щедрика» – у 1916 році цю пісню представив хор Київського університету імені Святого Володимира під керівництвом Олександра Кошиця.

Хорові колективи та співочі ансамблі багатьох навчальних установ міста (Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж, Вінницький державний педагогічний університет, Вінницьке училище культури і мистецтв ім. М. Леонтовича), капели кількох церков (Вінницький Хрестовоздвиженський храм, Спасо-Преображенський кафедральний собор, хор парафії Матері Божої Ангельської), фольклорний гурт «Мокоша» та чимало інших любителів співу зібрались заради вшанування «Щедрика».

«Щедрику» – 100: Вінниця співає!

 «Щедрику» – 100: Вінниця співає!«Щедрику» – 100: Вінниця співає!

 «Щедрику» – 100: Вінниця співає!

Впродовж вечора українська обрядова пісенька, що стала відомою на весь світ в обробці Миколи Леонтовича, звучала десятки разів. Співав не лише збірний хор (яким диригувала Нінель Сізова – керівник капели ВДПУ та одна з організаторів акції вшанування «Щедрика»), але й всі, хто зібрався навколо.

 «Щедрику» – 100: Вінниця співає!

 

 «Щедрику» – 100: Вінниця співає!

Неподалік принадного Різдвяного Ярмарку, у історичному центрі, біля знаменитої Вежі Артинова лунала українська пісня, яку знає весь світ. Слова якої кожен знає з дитинства. І це масове виконання безсумнівно стало потужним символом єднання навколо культурних цінностей!

«Щедрику» – 100: Вінниця співає! «Щедрику» – 100: Вінниця співає!

Ще довго не розходились співаки, виконуючи інші колядки та ділячись враженнями. Потім частина перемістилась до торгового центру, щоб вже у теплі продовжувати співати традиційні українські щедрівки. Ще не раз пролунають відомі дзвінкі переливи в ці святкові дні, як на всіх теренах України, так і далеко за її межами (вже як «Carol of the Bells»). Українська пісня «Щедрик» стала неодмінним атрибутом Різдва в багатьох країнах світу.

 «Щедрику» – 100: Вінниця співає! 

Продовжити святкування століття «Щедрика» можна взявши участь у відео-флешмобі, організував який викладач музики та священик Назарій Давидовський. Всі бажаючі музичні колективи, професійні виконавці чи співаки-аматори можуть виконати свій оригінальний варіант різдвяного хіта та розмістити у YouTube. Збиратимуть відео до 15 лютого, а потім його відвезуть до музею Леонтовича, що в селі Марківка.

 «Щедрику» – 100: Вінниця співає! 

Тож, готуючись до прийдешніх свят, співаймо знову і знову: «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…»



Переглядів: 4916
Поширень: 0