Вінницька міська рада та ПАТ «Вінницький ОЖК» запрошують вінничан 19 січня о 13.00 відсвяткувати завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Святковий захід «А що третє свято - Святе Водохреща» включатиме вітання, традиційне освячення води Настоятелем храму Христа Спасителя отцем Ігорем, виступами провідних колективів та окремих виконавців міста та області, народними забавами та гулянням.

Головна традиція свята — водосвяття. В день Хрещення святять воду у всіх церквах, а також освяченню підлягають всі джерела води, такі як річки, ставки та озера, — в них прорубується ополонка, в яку священнослужителі опускають хрест. Існує повір'я, що свята вода очищає і зцілює. Після того, як отець освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази, хрестячись і вимовляючи молитву.

Вінничан запрошують на свято "Водохреща" біля озера на "масложирі"

У народі цей день традиційно широко святкується і є заключним в ряду новорічних свят. Навіть не глибоко віруючі люди вважають корисним для здоров'я занурення в крижану воду під час зимової холоднечі, після чого відчувають великий прилив позитиву, хороших емоцій, говорять про здоров'я на весь рік.



Переглядів: 5050
Поширень: 0