Незабаром у Вінниці буде на один оригінальний музей більше: вінничанин Андрій Карпович планує до Дня міста відкрити “музей історії фотографії”, де будуть зібрані раритетні фотоапарати та знімки.

Як передає видання РЕАЛ, музей заплановано відкрити на першому поверсі кінотеатру Коцюбинського. Наразі ініціатор майбутнього музею та лікар ортопед-травматолог Вінницької обласної дитячої лікарні Андрій Карпович займається ремонтом приміщення.

Колекціонувати фототехніку вінничанин почав п’ять років тому. Шукаючи експонати на різноманітних барахолках та замовляючи через інтернет, Андрій Карпович зібрав колекцію з майже 300 фотоапаратів більшість з яких досі працює.

"Найстарішою у моїй колекції є камера 1892 року, виготовлена у Німеччині. Вона працює, можна вставляти пластини та фотографувати. Але найціннішим я вважаю першу модель Leica 1930 року – це перший масовий фотоапарат, який здійснив революцію у фотографії", – розповідає А. Карпович.

Фото-музей з’явиться на площі у 130 кв.м. на першому поверсі кінотеатру Коцюбинського. Як зазначає автор музею, там вистачить місця, аби розмістити полиці, на яких буде близько 200 фотоапартів, а решту приміщення займатимуть старовинні знімки з різних куточків країни, які знайомитимуть із побутом та характером людей початку ХХ сторіччя.

"По-перше, у мене вже велика колекція, яку дома немає місця зберігати, а по-друге, побачив, що ці фотоапарати цікаві людям. Наразі ремонт в арендованому приміщенні я роблю сам і планую хоча б якусь частину приміщення завершити до Дня Вінниці у вересні. Інше приміщення вже буду приводити до ладу по мірі надходження коштів. У подальшому планую зробити фото-галерею та фото-клуб, – розповів Vежі Андрій Карпович, – Планую показувати десь половину своєї експозиції. Найцінніші експонати, звичайно, триматиму вдома, лише періодично у якості тимчасової експозиції приноситиму".

У Вінниці незабаром з'явиться музей раритетного фотообладнання та старовинних знімків

Саму ж назву майбутнього музею і чи буде вхід платним автор ще не визначив. Однак, коли музей запрацює, то знайомити відвідувачів із ретро-технікою буде екскурсовод. Наразі майже весь свій вільний час Андрій Карпович присвячує ремонту, аби за декілька місяців “музей історії фотографії” запрацював.

Це вже не перша креативна ідея від ініціативних вінничан. Нагадаємо, що Валерій Кудрявцев має ідею створення у Вінниці музею-кав’ярні у трамваї, де всі офіціанти – люди на візках. А до Дня міста у центр Вінниці переїде ще один музей – моделей транспорту.



Переглядів: 2517
Поширень: 0