Ім’я Стуса увійшло в нашу історію як важливий чинник національного пробудження й самоусвідомлення, стало символом духовної незламності й свободи. На часі глибоке пізнання багатого поетичного доробку цього самобутнього митця, і не лише в українському літературному контексті.

Понад 30 років Стусівські читання традиційно проходять у січневі та вересневі дні на Вінниччині. З року в рік вони об’єднують усіх, кому небайдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, учителів, письменників, науковців та студентів.

За коротке життя Василь Стус (1938–1985), поет, член Гельсінської спілки, залишив 6 томів творів, більшість з яких було перекладено англійською мовою і опубліковано на Заході. Це поезія європейського рівня.

У ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбулися вересневі Стусівські читання «Мені здалося – я живу завжди»

Василь Стус жив і загинув, аби український народ мав свободу, незалежність, право на рідну мову, історичну пам’ять, самобутню культуру.

Бог не часто нам дає велетнів духу і таланту. Це гордість і слава нашого народу. На прикладі життя і діяльності таких людей, як Василь Стус, будуть виховуватися прийдешні покоління.

У цьогорічних Стусівських читаннях взяли участь письменники: Валентина Сторожук , Петро Гордійчук, поет-сатирик Леонід Куций, поетеса Лариса Сичко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури Донецького національного університету ім. Василя Стуса Ніна Урсані.

Твори Василя Стуса звучали у виконанні творчої студентської молоді.

Учасники заходу делегували представників для покладання квітів до пам’ятника поету на майдані ім. В. Стуса у Вінниці.



Переглядів: 3360
Поширень: 0