До 26 листопада 2017року в Академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрита виставка «Це щастя – бути у своїм народі», присвячена пам’яті юної вінницької поетеси, письменниці Олександри Бурбело (1998–2013) – лауреата і дипломанта понад півсотні престижних всеукраїнських і міжнародних літературних конкурсів та фестивалів.

Саша Бурбело народилась 1 січня 1998 р. у Вінниці в родині викладачів-науковців, була вихованкою місцевої школи № 26. Пішла з життя у 15-річному віці через спадкову невиліковну хворобу.

Маючи важкі проблеми зі здоров’ям, дівчинка не впадала у відчай і знаходила розраду у творчості – писала вірші, прозові твори, малювала, вишивала бісером, захоплювалась фотографією.

Вінничан запрошують на виставку, присвячену пам’яті юної письменниці та поетеси Олександри Бурбело

Перша книжечка юної авторки «Первоцвіт» побачила світ у 2011 р. і викликала багато схвальних відгуків. На численні прохання читачів наступного року вийшло її друге видання, якому дав високу оцінку улюблений Сашин письменник Всеволод Нестайко. Услід за нею з’явилися книги «Белые паруса» (2012), «Я лиш струна на арфі України», «Зимова Україна» (обидві – 2013).

Твори Олександри Бурбело друкувалися в літературних збірниках України, Росії, Білорусії, США. На її вірші композитори пишуть пісні.

Батьки Олександри упорядкували та видали три книги доньчиних творів (посмертно): «Золота росинка» (2014), «Перемога над синіми водами» (2015), «Гармония» (2016), «Рідній Україні» (2016), «Свої пісні дарую всім на радість» (2017).

Юна поетеса вела активне листування з письменниками: Всеволодом Нестайком, Ладою Федоровською, Віктором Жорником, була особисто знайома з Юрієм Андруховичем, Любком Дерешем, Олександром Ірванцем, мала книги з їхніми побажаннями та автографами. Олександрі Бурбело свої вірші присвятили відомі митці Іван Драч, Михайло Стрельбицький, Жанна Дмитренко, Тамара Артем’єва, Світлана Травнева та інші.

2 липня 2015 р. Олександра Бурбело була прийнята до Національної спілки письменників України (посмертно). У 2016 р. у Вінниці було відкрито меморіальні дошки – на будинку по вул. Воїнів-інтернаціоналістів, де проживала юна поетеса, та в рідній школі № 26, де вона навчалася. Редакція літературно-мистецького журналу «Вінницький край» започаткувала у 2017 р. літературну премію «Струна на арфі України» ім. Олександри Бурбело, а в загальноосвітніх навчальних закладах почали вивчати твори юної подільської поетеси.

Вінничан запрошують на виставку, присвячену пам’яті юної письменниці та поетеси Олександри Бурбело

На виставці представлені твори, світлини, документи, особисті речі, художні роботи талановитої Олександри Бурбело.

Нагадуємо, що виставка триватиме до 26 листопада.



Переглядів: 3887
Поширень: 0