На презентацію книги прибув голова Фундації Енциклопедії України із м. Торонто Канада Олег Іванусів та голова Централі Суспільної Служби Українців Канади Божена Іванусів, які допомогли видрукувати додатковий наклад книги та приймали активну участь у створені збірки. За активну участь та підтримку учасників проекту „Україна у світі” було нагороджено подяками від Вінницької обласної державної адміністрації та обласної ради.

В серпні 2009 року у Вінниці відзначалося 90-річчя ювілею Аріядни Шумовської-Стебельської. Дана книга є першою в Україні, яка являє собою данину пам’яті нашій славетній землячці, проживаючій за широкими морями-океанами на чужині і кожну хвилинку свого життя присвячувала Україні, її волі та майбутньому. Біографія та творчість А. Стебельської – це справді високий зразок подвижництва – і родинного, і патріотично-громадянського, наукового і мистецького.

У книзі „Родина і Україна” А. Стебельської вміщено її вибрані літературознавчі, критичні і мистецтвознавчі статті, вірші та спогади. Добре відома багаторічною діяльністю в середовищі української діаспори, останнім часом все частіше „повертається” додому, переважно публікаціями в пресі. Збірка „Родина і Україна” складає лише частину її значного за обсягом творчого набутку.

Для довідки:

Шум-Стебельська Аріадна– скульптор, графік, маляр, поетеса, літературознавець, літературний і мистецький критик, педагог, журналістка - народилася 1919, с. Гнівань, тепер с-ще Тиврівського р-ну Вінницької обл. (померла в червні 2002)
Український літературознавець. Вивчала творчість Т. Шевченка та Л. Українки.
Написала передмову під заголовком «Поезія Василя Стуса» до його книги «Зимові дерева.»
А. Стебельська довгий час була головою Асоціації діячів української культури й Централі АДУК у Канаді.


Переглядів: 3694
Поширень: 0