Отже 29 жовтня 1920 року у Тульчині друзі Леонтовича, серед яких були Кирило Стеценко та Павло Тичина почули перший акт опери «На русалчин Великдень», яку композитор планував розширити до триактної. Але не судилось - у 1921 році він трагічно загинув. Лише у 1977 році зусиллями наших сучасників – композитора М. Скорика, який дописав оперу, і літератора Д. Бобиря, який доопрацював лібрето Н. Танашевич, твір було завершено і поставлено на сцені Київського театру опери та балету.

І ось, нарешті, у червні 2008 року опера нашого великого земляка прозвучить на тій землі, де вона була створена. 4 червня вона звучатиме у Вінниці, а 5 червня у Тульчині.

Сюжет лібрето фантастичний, побудований на народному повір’ї, і трохи нагадує тему «Майської ночі» Римського-Корсакова та «Лісової пісні» Лесі Українки. Головною ідеєю опери є кохання, адже саме воно рятує козака від смерті, яку йому готували русалки вразі, якщо він не відгадає їх загадку. Партію козака виконає тенор Одеського театру опери і балету Валерій Регрут. Партії русалок виконають кращі вокалісти міста Вінниці - Заслужена артистка України Ліна Сушкевич, лауреати міжнародних конкурсів: Алла Москаленко, Вікторія Коломієць, Олена Гончар, Світлана Жевачевська.

Постановка опери поєднає два потужні мистецькі колективи: багаторазовий володар Гран-Прі, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів камерний хор «Вінниця» (художній керівник - народний артист України, професор Віталій Газінський) та академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії (керівник - Айдар Торибаєв). Постановка цієї опери безперечно є величезною подією для Вінниччини, не меншою подією буде і приїзд до Вінниці народного артиста України, професора, лауреата національної премії Шевченка Мирослава Скорика. Власне він і буде диригувати оперою.

Отож запрошуємо всіх поціновувачів класичної музики послухати оперу М. Леонтовича до зали Вінницької обласної філармонії 4 червня, а 5 червня до Тульчина в палац Потоцьких на мистецьку феєрію «На русалчин Великдень».


Довідки за телефонами: 595247, 661333, 356252.


Переглядів: 12637
Поширень: 0