Вам, міські правителі,
Шлю свої благання:
Не жалійте бідному
Крихти подаяння.
Із лірики вагантів "Бідний студент"

Традицію святкувати в нашому місті Міжнародний день студентів свого часу заклали вінницькі КВНщики. У цьому році святкування в міському палаці мистецтв тривало цілих три дні. І всі три дня відкривав дійства вінницький співак та композитор Геннадій Білявський. Це уже теж зумовлена роками традиція.

День студента по-вінницьки

Спочатку був фестиваль "Анумо, першокурсник!". 15 листопада на сцену вийшли першокурсники міських університетів та інститутів. Приємним відкриттям стало те, що поряд з такими мастодонтами вищої освіти як Вінницький національний технічний університет, Вінницький національний медичний університет, Вінницький державний педагогічний університет та Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, свої команди виставили і менші ВНЗ: Вінницький інститут ТАНГ, Вінницький інститут МАУП та Вінницький фінансово-економічний університет. Це говорить про те, що ці навчальні заклади ставлять перед собою завдання співмірні з реальностями сучасного виховного та освітнього процесу і по праву входять у вінницьке студентське братство.

Певним розчаруванням було не побачити в цій вишуканій спільноті майбутніх аграріїв. Причиною їх відсутності стали сьогоденні образи на організаторів за те, що їх головна команда "Агрофак" не була запрошена до фінальної гри Чемпіонату міста. Справа в тому, що "Агрофак" у цьому сезоні був викритий у "запозиченні" чужого гумору, що не дозволяється регламентом змагань. Команді зробили попередження, але хлопці не сприйняли його серйозно і продовжили непорядну практику далі. Саме тому рада Ліги колегіально вирішила усунути порушників з числа претендентів на фінал. Безперечно сумно, що даний інцидент не став уроком для колективу і з нього не були зроблені правильні висновки, а винесені лише насуплені брови та надуті губи.

День студента по-вінницьки

На наступний день до студентського фестивального загалу долучилися виші 1-2 рівня акредитації: Вінницький будівельний технікум, Вінницький кооперативний технікум, Вінницьке училище культури і мистецтв, Вінницький педагогічний коледж, Вінницький транспортний коледж, Вінницький технічний коледж. Шість із десяти, які були запрошені спеціальним адресним листом за підписом заступника мера з гуманітарних питань. Причини за якими політехнічний технікум, торговельно-економічний, медичний та технолого-промисловий коледжі таке запрошення проігнорували осталися поза розумінням. Адже всім цим навчальним закладам було запропоновано не тільки кваліфікована, але і безкоштовна допомога. Доводиться гадати чи то причиною стала організаційна неспроможність конкретно взятих педагогічних колективів, чи то була демонстрація неповаги до керівництва міста, в якому ці навчальні заклади знаходяться.

Головною метою студентського святкового фестивалю було познайомитися з тими, хто приїхав до нашого міста вчитися і на протязі 4-5 років буде гордо називати себе вінничанином. Підсумки заходу можна оцінити більш ніж оптимістично. Адже окрім конкурсів на гумор і кмітливість проводилися конкурси студентських талантів. І рівень їх виявився дуже високим. Вражала палітра жанрів: від естрадного та народного співу, танців до віртуозних інструментальних номерів і навіть оперного бельканто. Таким чином можна дійти висновку, що наша Вінниця з цієї осені стала ще більш молодою, креативною і талановитою. Спасибі всім тим, хто це продемонстрував.

Апофеозом святкування Дня студентів 17-го листопада став фінал Відкритого Кубку КВН Вінниці на призи мера міста Володимира Гройсмана. Крім трьох вінницьких команд "Вам і не снилося" (ВНТУ), "Давайте торгуватися!" (ВТЕІ КНТЕУ) і "Збірної меду" на сцену вийшли університетські команди "Хліба и зрелищ" і "П\'ятниця, 13-те" з Рівного та "Ф-4" з Харкова.

Впродовж гри всі чотири конкурси боротьба йшла між рівними та достойними суперниками. Кожна команда мала реальний шанс стати володарем головного призу. Потрібно віддати належне переповненій глядачами залі. Вони гаряче вболівали не лише за "свої" команди. У підсумку на якісь десяті балу в останньому музичному домашньому завданні вперед вирвалася досвідчена (хлопці є фіналістами Кубка Веселого Народу Україні цього року) рівненська команда "Хліба и зрелищ". І саме їм заслуженою артисткою України, начальником управління культури Вінницького міськвиконкому Іриною Френкель разом з гарними побажаннями був вручений лептоп в якості головного призу від мера міста. І сам Кубок у вигляді мавпи з закритими очима і вухами (ведучий гри Євген Майданик так прокоментував скульптурну композицію: це символ того, що наш мер готовий іноді закривати очі й вуха на ваші жарти). Не залишилися без нагород і інші учасники фіналу. Крім традиційних призів від торгових марок "Караван" і "Солодка мрія" їм були вручені цифрові фотоапарати, які тут же "освятили" сцену своїми спалахами, фіксуючи щасливі обличчя учасників свята. Ще раз всіх студентів з святом! З унікальним святом, що назавжди залишається з тобою!


Переглядів: 6964
Поширень: 0