На Немирівському городищі, або як його називають місцеві жителі – «Великих валах» відбувся шостий Міжнародний зимовий фестиваль ленд-арту «Аплікація духу», організований громадською організацією «Лабораторія актуальної творчості» за підтримки управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації.

«Аплікація духу» – єдиний у Європі фестиваль, який проводиться взимку. На відміну від інших фестивалів, що проводяться в теплу пору року, він має найбільш закритий, інтимний формат, екстремальні умови та специфіку проведення. Але саме тим він і цікавий. Великі простори полів, вкриті білим снігом, – немов аркуш коштовного паперу, запрошують до мистецької дії, а чудернацькі, оголені суворою порою року та просякнуті історичною спадщиною ландшафти, збуджують фантазію, уяву, провокуючи ініціацію творчого процесу. Недарма вже котрий рік сюди з’їжджаються митці з різних куточків світу задля художньої взаємодії з природно-архаїчним середовищем та духовним співставленням сучасності та давнини.

Фестиваль об’єднав художників із Польщі, Росії, східних та західних, північних та південних регіонів України: Вінницької, Київської, Запорізької, Львівської, Харківської, Донецької, Сумської, Одеської областей, які на території стародавнього Скіфського городища створювали мистецькі об’єкти.

Презентаційна частина фестивалю відбулась в обласному краєзнавчому музеї, де були представлені фотороботи об’єктів, створених у 2006-2010 роках. Новинкою цього року стала нова техніка здійснення зйомки об’єктів – за допомогою кулі (метеозонда). Ця технологія була презентована мистецтвознавцем, культурологом, представником української діаспори у США Романом Петруняком.

У 2011 році на Великих Валах створено 40 мистецьких проектів, серед яких – 6 групових об’єктів, авторами яких стали студенти Вінницького факультету менеджменту та бізнесу Київського університету культури (керівник Олександр Котловий).

Гостем фестивалю став віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські. Художником із Польщі Марчіном Звіржиковськім був створений об’єкт у вигляді греба Польщі. Робота над проектами команди досвідчених митців та початківців тривала протягом двох днів – 19 та 20 лютого. Завершення фестивалю було видовищним та незабутнім: усіх учасників чекало вогняне шоу прямо на 30-ти сантиметровій кризі замерзлого озера.

Фотороботи створених на Скіфському городищі об’єктів будуть презентовані на виставках Львова, Києва, Вінниці, Запоріжжя, Сум, Любліна.

Історія Скіфського городища продовжується...


Переглядів: 6032
Поширень: 0