Відкриття першої у Вінниці експозиції  „Стріт-фото”Несподіваною для вінничан подією стало відкриття у стінах міського клубу фотомистецтва „Обрій” виставки художньої фотографії у жанрі „Street Photo” (вулична фотографія). Авторами проекту є вінничани Олег Усатюк та Артем Товстінчук, вони представляють вінницький фотоклуб „Обрій” та обласну організацію Національної спілки фотохудожників України.

Вулична фотографія (англ. Streetphotography) – жанр документальної фотографії, що передбачає зйомку в різних громадських місцях: на вулиці, у транспорті, в парку тощо. Граничних рамок у цьому жанрі не існує, але зазвичай це фото однієї миті оточуючого середовища та присутності людини в ньому. Акцент робиться не на конкретному об’єкті – людині, споруді чи на якійсь події, а на відображенні та фіксації одномиттєвого погляду автора на оточуючий світ у суспільстві. Тому у кадр фотоаппарату можуть попасти люди в найрізноманітніших сценах буденного життя: біля каси супермаркету, на пероні вокзалу чи карусельному майданчику, під час мітингу на площі міста чи у тихенькому сквері. Та і сама людина не завжди може бути зображена, деколи в кадр може попасти лише її частина, тінь або якась інша її присутність. Сюжет на таких знімках зазвичай відсутній; подія, під час якої робиться фото не є головною – головним є момент час-людина-середовище. Проте і на цей жанр розповсюджуються загальновідомі правила композиції, гармонії, естетичної привабливості. Оскільки вулична фотографія – це використання техніки „чесної” фотографії, створені світлини відображають реальність такою, якою вона є, без спотворень. Такі роботи неймовірно цікаво переглядати: ви завжди на них побачите незвичну для вас суміш документальності, композиційної довершеності, відчуєте взаємодію середовища і людини.

Відкриття першої у Вінниці експозиції  „Стріт-фото”

Виставка умовно поділена на дві частини: одна – чорно-білі фотографії Олега Усатюка, друга – кольорові Артема Товстінчука. Як зазначив Вадим Козловський – відомий вінницький фотохудожник, член художньої ради при Національній спілці фотохудожників України, – ця експозиція по рівню майстерності без перебільшення є виставкою європейського рівня, автентичність у виборі жанру не знаходить аналогів в Україні.

У нескінченному потоці гламурних конкурсів красунь наше місто певним чином опинилося в безодні культурного життя, вінничани часом розгублено споглядають на перепетиї закулісного змагання за найшикарнішу сукню, дорогий макіяж, чудернацьку зачіску, і, власне за перше місце з метровою м’якою іграшкою від мера впридачу. І ніякого сліду не залишається від цих вже набридлих, виключно жіночих конкурсів та фотоконкурсів краси нашим нащадкам. Аж ось Вінницю сколихнуло. Це – як свіжий ковток повітря. Пригадуєте появу на радянському музичному просторі гуртів „Кіно”, „ДДТ”, „Акваріум” з їхніми, часом на грані заборони, колючими піснями? Майже те саме сталося тепер у нашому місті. Вінниця вперше побачила новий жанр фотографії – стріт-фото. Звичайно, запрошені гості з управління культури, журналісти, мистецтвознавці, музиканти, поети та просто цінителі прекрасного були незвично здивовані появою такої неординарної експозиції. Нескінченний потік дискусій у стінах новоствореної галереї тривав до пізнього вечора.

Відкриття першої у Вінниці експозиції  „Стріт-фото”

Як зазначив автор проекту Артем Товстінчук, ці фото безперечно стануть культурною спадщиною міста, і років через десять-двадцять, переглядаючи альбом цих світлин, ви зможете повернутись у минуле, бо побачите те, що докорінно може змінитись: зовнішність наших вулиць, будинків, одяг перехожих, навіть які пакети носили тоді – це все буде цікаво дивитись. Доказ тому – перегляньте старі листівки Вінниці, саме деталі буденності на них і є цікавими.

На відкритті було презентовано ще один цікавий проект вуличної фотографії під назвою „ВИХІД”. Це захід, в якому зможуть прийняти участь усі бажаючі. Складається він з двох частин. Перша – фотозйомка міста Вінниці у жанрі стріт протягом одного дня. День виходу на зйомку – 9 квітня. Друга частина – відбір присланих учасниками некорегованих („сирих”) фотографій (кількість фото не обмежена – який простір для творчості!), створення експозиції та відкриття у подальшому фотовиставки цих робіт у приміщенні міського краєзнавчого музею. Всі виставкові роботи передадуться в архів вінницької художньої фотографії при обласному осередку Національної спілки фотохудожників України. Куратори проекту: Олег Усатюк та Артем Товстінчук, [email protected], тел. 098-449-68-56. Приєднуйтесь, до участі запрошуються всі, кому цікава стріт-фотографія.
 


Переглядів: 6149
Поширень: 0