У Арт-майтерні «Скриня» навчають розписувати писанки автентичною восковою технікою. Окрім різноманітних технік у студії вивчають символіку та сучасні способи виготовлення писанок.

На них, за словами художниці по текстилю та керівника студії Ірини Шостак-Орлової, можна прочитати побажання, яке закладається автором, коли розписується писанка. «Головне при цьому лише розуміти значення символів, – говорить вона. – А технік виготовлення сучасних писанок дуже багато. Найпопулярніші з них писанки-мотанки, шкрябанки, дряпанки, капанки, «травленні» писанки»

Про писанки й не тількиСпершу всі бажаючі дізнаються про звичаї слов\'ян, Великдень, техніки і символіку писанок. А далі, коли розпочинають писати, у дітей адаптується рука до такого незвичного пристрою як писачок. І згодом, коли лінії стають чіткими і рівними – розписують писанки для найдорожчих і найрідніших людей, експериментують з кольором. Проте найголовніше – написати побажання від щирого серця.

Вісімнадцятирічна Ліля, яка спробувала вперше виготовити оберіг, розповідає: «Коли малюєш писанку, то ніби переносишся в інший світ. В часи слов\'ян, серед лісу, природи, великої сили енергії. Це неймовірні відчуття, коли ти твориш, і бачиш в цій писанці свою душу, свою частинку життя. Головне завдання це закрити очі, розслабитися, і зосередитись на відчуттях радості, щастя, позитиву».

А за кольором писанки можна навіть визначити психоемоційний стан людини, яка її намалювала. Наприклад, позитивна і щира людина розфарбовує яйце у теплі, сонячні кольори, синій колір свідчить, що цій особі бракує впевненості та захищеності.

«Буває і так, що сидять поруч дві різні людини, які фарбують оберіг у ті ж кольори, з такою ж послідовністю, але відтінки у кожного з них виходять інші, – ділиться художній наставник Алла Штельмах. – І найцікавіше те, що першу писанку діти підсвідомо розписують в тих кольорах і символах, які притаманні тій місцевості, де народились їх батьки».

Нагадаємо, що писанкарство далеко не єдине чому можна навчитися у Арт-майстерні «Скриня». Не так давно у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулась виставка об’ємної іграшки та графіки її вихованців. Адже у студії і дорослі, і діти опановують батік, гобелен, валяння, ткацтво, графіку, живопис, витинанки, авторську ляльку.


Переглядів: 10303
Поширень: 0