Як і надвечір п\'ятниці, коли під зливою вінничани стояли на Парижі в підтримку підписання угоди про Асоціацію з ЄС, сьогоднішнє зібрання було без політичних гасел та символіки. А місцеві політики, хоч і намагались виступити перед людьми, вели себе чемно, як і вимагали організатори, попередивши всіх партійних активістів: з політикою йдіть куди хочете, бо тут зібрались звичайні люди, які хочуть висловити свою громадянську позицію.

На початку акції уся площа, де зібралось дуже багато людей похилого віку, студентів, молодих родин із дітьми, разом із лідером гурту «ТІК» Віктором Бронюком заспівали гімн України, після чого кожний міг вийти на сцену та висловити власну думку щодо подій, які відбуваються в Україні.

Лідер гурту «ТіК» Віктор Бронюк:

Віктор Бронюк

"Ми, вінничани, хочемо, щоб Вінниця продовжувала й надалі розвиватися як європейське місто. Громада Вінниці вже років 6-7 показує, що нам близькі європейські цінності, кожен може на власні очі побачити, як місто змінилося, це вкотре доводить, що вінничани – це європейці, ми хочемо сповідувати європейські цінності і жити європейськими стандартами. Це наша громадянська позиція і наша мрія. Останнім часом я дуже багато спілкувався з людьми: і на вулицях, і в соціальних мережах, і з друзями та знайомими – всі хочуть мати впевненість у завтрашньому дні і повертатися туди, звідки ми прийшли немає ні бажання, ні сенсу".

Відомий вінницький журналіст Роман Ковальський:

Роман Ковальський

"Сьогодні зібрались вільні люди вільної країни за покликом серця – щоб сказати своє «НІ!» тому, що робиться в Україні. Нам набридла уся ця брехня. Влада нам хоче дати гарбуза? Нехай самі їдять з нього кашу після червоної ікри"

Головний редактор «Вінницької газети» Наталія Космина:

Наталія Космина

"Ми з вами вже відчуваємо, що таке європейські стандарти, адже Вінниця рухається в цьому напрямку, як не рухається, мабуть, жодне місто в Україні. Мені зовсім не жаль тих зусиль, яких міська влада і вінничани доклали, щоб Вінниця стала європейським містом, тому що я впевнена, що ми з вами разом будемо рухатись в цьому напрямку і держава – це не влада, держава – це ми, люди, які хочемо і обираємо те, що нам до душі. Будьмо разом за європейський вибір!"

Предствник громадської організації «Розвиток. Розвиток» Ірина Борзова:

Ірина Борзова

"В нас був шанс зробити крок до Європи, але в нас його забрали не спитавши нашої думки, але за Конституцією ми маємо право її висловити. Ми віримо в наше місто, ми віримо в Україну і ми віримо, що в наших дітей буде європейське майбутнє"

Також вінничани «тримали зв’язок» із київським Євромайданом. По телефону ситуацію у Києві на усю вінницьку площу коментував вінничанин, журналіст Роман Недзельський, який разом із родиною йшов колоною по Хрещатику до Європейської площі.

Також художник Олександр Нікітюк приніс холст та фарбами поділив його на дві частини: «Україна з Європою» та «Україна без Європи». Холст був встановлений на сцені й кожен міг намалювати власну думку.

плакат "Україна з Європою"

Згодом прийнято резолюцію «Вінниця ЗА Європу!»

Vinnytsia is for Europe!!!
The goverment\'s decision on freezing the Ukraine\'s preparation to signing the Association Agreement could end the euro integration processes in Ukraine.
We, the Vinnytsia residents want Vinnytsia to continue developing as the European city and Ukraine to be in Europe. We want to share European values and to live after the European standards. All of these is our civil position and our dream.
Ukraine is a European country! Vinnytsia is a European city! Ukrainians are the European nation! The future of Ukraine is in free Europe!
I agree! I support!

Вінниця – ЗА Європу!!!
Рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС може покласти край євроінтеграційним процесам в Україні.
Ми, вінничани, хочемо, щоб Вінниця продовжувала і надалі розвиватись, як європейське місто, а Україна була в Європі. Ми хочемо сповідувати європейські цінності і жити за європейськими стандартами. Це – наша громадянська позиція і наша мрія.
Україна – європейська держава! Вінниця – європейське місто! Українці – європейський народ! І майбутнє Незалежної України у вільній Європі!
Я згоден! Я підтримую!

Підтримати її та висловити свою точку зору можна у соціальних мережах Facebook https://www.facebook.com/eurovinnytsia та Вконтакті: http://vk.com/eurovinnytsia. Потім лінки на ці сторінки будуть відправлені у різні європейські інституції та посадовцям Євросоюзу, аби там бачили справжню позицію українців.



Переглядів: 12162
Поширень: 0