Про стан економічного і соціального розвитку Вінниці доповіла 4 серпня під час чергового засідання виконкому директор департаменту економіки та інвестицій Галина Якубович.

У першому кварталі поточного року в економіку міста було спрямовано понад 4,5 млн. доларів США. «Найбільші інвестиційні вкладення здійснюються партнерами з Польщі, Кіпру, Франції, Туреччини та Російської Федерації, - говорить головний економіст міста Галина Якубович. - Поряд із іноземними інвестиціями міська влада приділяє значну увагу і внутрішньому інвестуванню. Відтак, за перше півріччя було укладено 15 договорів стосовно участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури обласного центру із юридичними та фізичними особами». На початок липня за укладеними договорами до міського бюджету надійшло майже вдвічі більше коштів, ніж за аналогічний період 2010 року (загалом понад 2,3 млн. грн.).

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі у першому півріччі становило 90,1 млн. дол., тоді як у січні-травні 2010 року – 23,8 млн. дол. Цьогоріч майже на 71% зросли обсяги експорту (до 194,5 млн. дол.), обсяги імпорту збільшились на 16% (104,4 млн. дол.). Збільшився на 31% у порівнянні з минулорічними даними і обсяг реалізованих платних послуг (507,8 млн. грн.)

Станом на 1 липня поточного року у секторі малого та середнього бізнесу обласного центру діяло понад 4 тисячі малих підприємств та 37,5 тисяч фізичних осіб-підприємців. У першому півріччі зареєстровано 311 юридичних осіб та 833 фізичних осіб-підприємців. Загальна кількість працюючих у малому підприємництві складає понад 70 тисяч чоловік.

Цьогоріч розширено мережу сфери торгівлі, громадського харчування, послуг. Розпочали діяльність нові сучасні магазини, підприємства по наданню послуг та ресторанного господарства.

Загалом в економіці міста зайнято понад 106 тисяч працюючих. Середньомісячна зарплата штатних працівників у порівнянні з минулим роком зросла на 11,2% і становила 2080 грн. На обліку державної служби зайнятості станом на 1 липня 2011 року перебувало 3250 незайнятих громадян, які шукали роботу. Офіційного статусу безробітних набули 97,9% незайнятих громадян або 3181 особа. Рівень зареєстрованого безробіття по місту на початок липня становив 1,3% від кількості населення працездатного віку. Втричі у порівнянні з початком року зменшилось навантаження незайнятого населення на 1 робоче місце і склало станом на 1 липня 15 осіб на одне вільне робоче місце (на початок року було 49 осіб).

В першому півріччі поточного року приділялась належна увага організації змістовного дозвілля вінничан, розвитку фізичної культури та вихованню здорового способу життя. За звітний період проведено понад 130 культурно-мистецьких та майже 80 спортивних загальноміських заходів. З травня у скверах на площах міста реалізується проект «Мистецькі вихідні», який об’єднав раніше існуючі розважальні заходи для молоді, дітей та дорослих («Музика на Парижі», «Музичний водограй», «Фура-культура» тощо) та впроваджує інтерактивні культурні заходи.

Цього року покращився стан будівельної галузі. Підприємствами міста у січні-червні виконано будівельних робіт на суму 371 млн. грн., що на 25% більше порівняно з відповідним періодом 2010 року. Введено в експлуатацію 13,1 тис. м2 виробничих площ, 5,5 тис. м2 торгівельних площ, 3,9 тис.м2 площ закладів охорони здоров’я, 2,7 тис.м2 інших площ. За І півріччя за рахунок усіх джерел фінансування введено в експлуатацію 34,4 тис.м2 загальної площі житла при передбачених Програмою на рік 90 тис. м2.

У січні-червні 2011року проведено комплекс заходів з благоустрою міста. Зокрема, у приватному секторі проводились роботи по будівництву мереж каналізування та водовідведення, капітального ремонту вулиць, поточний ремонт асфальтного покриття на вулицях міста, ремонт пам’ятників та роботи по зовнішньому освітленню.

Крім того, у звітному періоду капітально відремонтовано 5,4 тис. м2 покрівель багатоповерхових будинків, понад 10 тисяч м2 стиків панелей, 0,2 тис. погонних метрів інженерних мереж, два теплопункти, системи електрозабезпечення чотирьох будинків. Виконано загальнобудівельні роботи на чотирьох житлових будинках, проведено капітальний ремонт трьох спортивних майданчиків. Крім цього, виконано поточний ремонт 19 тис. м2 покрівель, 13,9 тис. погонних метрів інженерних мереж, 6,2 тис. штук запірної арматури, 544 електрощитових та 331 під’їзду.

«Я хочу подякувати усім колегам за ту роботу, яка була проведена у першому півріччі, але хочу зазначити, що вона вже в історії, а нам потрібно йти вперед, – зазначив міський голова Володимир Гройсман. – Сподіваюсь, що ми скоординуємо наші дії для того, аби друге півріччя було ще більш ефективним, ніж перше».


Переглядів: 3295
Поширень: 0