Податківці – за чистоту своїх рядів

Законом України від 7 квітня 2011 року № 3206-VI „Про засади запобігання і протидії корупції” Управління внутрішньої безпеки ДПС України визначено як спеціально уповноважений суб’єкт у сфері протидії корупції. Відділ внутрішньої безпеки при ДПС у Вінницькій області є його структурним підрозділом. Отож, на рівні області працює автономно і підпорядковується безпосередньо першому заступнику начальника податкової міліції – начальнику Управління внутрішньої безпеки ДПС України.

Із 21 перевірки – 4 з ознаками криміналу

За 2012 рік у активі підрозділу 21 службова перевірка щодо законності дій службових осіб податкових органів Вінницької області. За їхніми результатами до 17 працівників вжито заходи дисциплінарного впливу. Крім того, у ході 4-х службових перевірок в діях податківців виявлено ознаки складів злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України. В зв’язку із цим, дані матеріали направлено до органів прокуратури для прийняття рішення, згідно чинного законодавства. Після відповідного розгляду, органи прокуратури порушили 3 кримінальні справи за ознаками 4-х злочинів.

Де крилась спокуса для податківців:

- ДПІ у м. Вінниці

За результатами планової документальної виїзної перевірки підприємства „П” податківці ДПІ встановили порушення Закону України «Про податок на додану вартість» на загальну суму 1331439 грн. та Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» на загальну суму 8871959 гривень. Однак працівники інспекції, які безпосередньо проводили перевірку не вжили жодних заходів, щодо прийняття податкових повідомлень-рішень за висновками акту перевірки. Внаслідок цього втрати бюджету склали 10 208 207 грн. Отож, за даним фактом 01 березня 2011 року прокуратурою м.Вінниці порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.364 КК України;

- Барської МДПІ

Інше порушення було виявлено у Барській МДПІ. Тут, впродовж 2011 року, незважаючи на строки притягнення до адміністративної відповідальності, передбачені ст. 38 КУпАП посадовці складали протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ч. 1 ст.164-1 КУпАП відносно ряду фізичних осіб. При цьому, від деяких із них працівники інспекції отримали кошти готівкою, нібито за сплату податку та адміністративного стягнення у вигляді штрафу. Натомість сум штрафу до бюджету на внесли, а кошти привласнили. Крім того, до ряду протоколів про адміністративні правопорушення було внесено завідомо неправдиві відомості, а саме підроблено підписи осіб, відносно яких складено протоколи. Таким чином, службові особи Барської МДПІ, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, та зловживаючи службовим становищем, вчинили службове підроблення, чим заподіяли істотну шкоду, яка полягає в обмеженні основних конституційних прав і свобод громадян та у підриві престижу і авторитету органів державної влади. Кримінальну справу. Проти винних за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.364 та ч.1 ст. 366 КК України прокуратурою Барського району 06.03.12 порушено кримінальну справу.

- Хмільницької МДПІ

- У лютому 2010 року службовими особами Хмільницької ОДПІ прийнято рішення щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ДП „А” за заявою підприємства. При цьому, на дату анулювання реєстрації, на балансі суб’єкта господарювання рахувались залишки товарних запасів на загальну суму 12 716 665 грн., що відповідно до вимог п.9.8, ст.9 Закону України „Про податок на додану вартість” вимагає від платника податку визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами та збільшити суму своїх податкових зобов\'язань у періоді, протягом якого відбувається таке анулювання. Незважаючи на це, платник відповідні зобов\'язання в податковій звітності не задекларував

В свою чергу, службові особи Хмільницької ОДПІ, володіючи інформацією щодо порушень податкового законодавства ДП „А”, в порушення вимог п.3, п.6 ч.6 ст.11-1, ст. 13 Закону України „Про державну податкову службу в Україні”, п.п.4.2.2 п.4.2 ст.4 Закону України „Про порядок погашення зобов\'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” позапланову перевірку вказаного платника не провели, та, як наслідок, не нарахували податок на додану вартість в сумі 2 543 333 грн., чим нанесли збитки державі на вказану суму.

За цим фактом Хмільницькою міжрайпрокуратурою 12 березня 2012 року порушена кримінальна справа за фактом зловживання службовими особами Хмільницької ОДПІ своїм службовим становищем, за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.364 КК України.

- Козятинської ОДПІ

- Проведено службову перевірку відносно дій службових осіб Калинівського відділення Козятинської ОДПІ щодо неправомірного списання податкового боргу. Встановлено, що за результатами планової документальної виїзної перевірки ТОВ ”А” були виявлені порушення Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” на загальну суму 115921,75 грн. На підставі акту перевірки прийнято податкове повідомлення-рішення та донараховано штрафні фінансові санкції на суму 115921,75 грн. В подальшому борг у сумі 115921,75грн. був списаний як безнадійний. При цьому, службові особи Калинівського відділення Козятинської ОДПІ у встановлені законодавством строки не вжили відповіді заходи щодо стягнення штрафних санкцій за рахунок майна ТОВ „А”. Внаслідок чого до бюджету не надійшли кошти в сумі 115921,75 грн.

За направленими до прокуратури Калинівського району матеріалами службової перевірки 16 березня 2012 року за даним фактом порушена кримінальна справа №12097027 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.364 КК України.

Корупційну хворобу краще попередити, аніж „лікувати”

Робота підрозділу полягає не лише у виявленні злочинів та правопорушень. Зусилля підрозділу зосереджуються також на проведенні попереджувально-профілактичної роботи. З даною метою проведено 23 виступи в колективах податкових органів Вінницької області. Особлива увага приділяється розгляду звернень громадян щодо можливих неправомірних дій працівників органів державної податкової служби, яка надходить у порядку, передбаченому Законом України „Про звернення громадян”, а також на телефон „довіри”. Вагому роль у недопущенні заплямування „честі податківця” через корупційні прояви, відіграє розумний підбір кадрів. У зв’язку із чим, співробітниками відділу проводяться перевірки кандидатів на посади державних службовців до структурних підрозділів ДПС області.

Подолаємо корупцію разом!

До цього закликає податкова. Для цього, за ініціативи Голови ДПС України, запровадила проект, який дозволить їй разом із податківцями остаточно подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами.

«Пульс податкової» - це гаряча телефонна лінія, що працює за принципом call-back (податківці не тільки приймають звернення, але й потім повідомляють про результати перевірки та вжиті заходи). Працює лінія цілодобово: з 8-30 до 19-30 інформацію про неправомірні дії приймають оператори, у неробочий час – інтерактивний автовідповідач. Номер «Пульсу податкової»: (044) 284-00-07



Переглядів: 3880
Поширень: 0