У Тростянецькому районі в с.Олександрівка 25 квітня на базі дочірнього підприємства дослідного господарства «Олександрівське» інституту кормів та сільського господарства «Поділля» НААН України відбулася нарада-семінар за підсумками розвитку галузі тваринництва за І квартал 2012 року та перспективах її розвитку. Нарада відбувалася за участю начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Миколи Неїлика, заступників голів райдержадміністрацій з питань АПК, керівників міжрайплемпідприємств та ряду інших відповідних структур.
Говорячи про перспективність розвитку тваринницької галузі М.Неїлик зазначив, що в певній мірі спостерігається приріст валової продукції, що становить 1,2%, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах 6,6%. Всі райони наростили виробництво молока, за винятком Немирівського і Могилів-Подільського. За І квартал поточного року в сільськогосподарських підприємствах надій молока на одну корову становив 1135 кг, що більше минулорічного показника на 202 кг (22%). Якщо такий відсоток приросту надою збережеться до кінця року, матимемо реальну можливість значно збільшити надої. За три місяці 2012 року найбільше надоїли молока на корову у сільгосппідприємствах таких районів, як Тростянецький – 1629 кг (приріст 432 кг), Крижопільський – 1586 кг (приріст 388 кг), Літинський – 1586 кг (приріст 502 кг), Томашпільський – 1486 кг (плюс 186 кг), Ямпільський – 1484 кг (на 304), Піщанський – 1480 кг (на 380). Також є ряд районів, які, навпаки, знизили надої молока це такі, як Чечельницький – 334 кг, Барський – 506 кг, Немирівський – 647 кг, Погребищський – 730 кг, Могилів-Подільський – 724 кг та Мурованокуриловецький – 733 кг.
Згідно Програми розвитку тваринництва до 2015 року валове виробництво молока в усіх категоріях господарств прогнозується довести до 1 млн. 36 тис. тонн, а уже в 2012 році виробництво передбачається виробити молока 855 тис.тонн. Для того щоб вийти на такий показник необхідно підвищити молочну продуктивність корів до 5500 кг і збільшити чисельність поголів’я до 184 тис. голів. Станом на 1 квітня 2012 року чисельність поголів’я корів в усіх категоріях господарств становить 175,9 тис. голів, що більше до початку року на 1,8 тис. голів, але до минулорічного показника зберігається зменшення на 35,3 тис. голів. Аналізуючи отримані розрахунки можна відмітити той факт, що кожний район має можливість в поточному році наростити поголів’я корів на 120-150 голів і більше. Разом із тим, Хмільницький район прогнозує зменшення чисельності поголів’я корів на 20 голів, а Козятинський – на 86 голів.
М.Неїлик зупинився на розвитку молокопереробній галузі і зауважив, що за три місяці поточного року на молокопереробні підприємства продано усіма категоріями господарств 109 тис. тонн молока, що на 8,9 тис. тонн (8,8%) більше минулорічних показників. Сількогосппідприємствами продано на молокопереробні підприємства 52,5 тис. тонн молока, що на 15,3 тис. тонн більше, ніж у минулому році. Від індивідуальних господарств населення на молокопереробні підприємства області поступило 57 тис. тонн молока, що менше минулого року на 6,5 тис. тонн. За межами області закуплено 18 тис. тонн. Нажаль, якість молока, яке поступає від населення залишається значно нижчою. Лише 7% молока поступило на молокопереробні підприємства першим ґатунком, а 92% - другого. В квітні закупівельні ціни на молоко І ґатунку, базисної жирності 3,4%, з урахуванням виплати компенсації, що закуповується молокопереробними підприємствами області від сільськогосподарських підприємств становить, 3,33 грн. за 1 кг, від індивідуальних господарств населення 2,03 грн./кг. Закупівельні ціни на молоко І ґатунку, базисної жирності від індивідуальних господарств населення, коливаються в межах 2,00-2,20 грн./кг, а закупівельні ціни на молоко ІІ ґатунку – 1,80-1,97 грн./кг.
Підводячи підсумки наради М.Неїлик визначив заходи, на які необхідно звернути особливу увагу. По-перше, збереження і нарощування чисельності поголів’я сільськогосподарських тварин та птиці, підвищення їх продуктивності, що залишається одним із основних завдань сьогодення та на перспективу. Покращити розвиток великотоварного виробництва на основі впровадження інтенсивних промислових технологій, що є основним шляхом нарощування обсягів валового виробництва продукції тваринництва та покращення її якості, підвищення продуктивності. Слід сприяти залученню інвестицій в галузь та інтеграції промислових і сільськогосподарських підприємств. Необхідно зайнятися реконструкцією та будівництвом нових тваринницьких комплексів і ферм, що є основою розвитку великотоварного виробництва.
Під час проведення наради-семінару відбулося оглядове ознайомлення з організацією роботи молочнотоварного комплексу ДП ДГ «Олександрівське».



Переглядів: 4114
Поширень: 0