Нинішня криза не схожа на попередні, коли полиці магазинів спустошувались зі швидкістю вітру, нинішня криза показала, що саме гроші є справжнім дефіцитом і витрачати їх народ не збирається.

За неофіційними даними банківських працівників щотижня вінничани знімають з рахунків 1- 2 млн. грн., переводять їх у долари та ховають у подушки, або ж у сейфи. Популярними стали розпродажі, базари, де можна поторгуватись та осінні «червоні ярмарки».

В холодильники, телевізори та іншу хатню техніку вінничани вкладають гроші неохоче – в легальних крамницях міста її вже переоцінили за новим курсом долара, а отже подорожчала вона приблизно на 15-20%. На базарах ціни ростуть не так стрімко через бажання швидше спекатись залежаного товару.

«Холодильник подорожчав середньому на гривень 800, - каже заступник директора одного з супермаркетів побутової техніки Віктор, - а отже попит пішов на спад, люди завмерли, очікуючи якщо не зниження цін, то хоча б стабілізації курсу». Кредитні програми, які раніше навипередки рекламували банки також призупинили свою активність. З 10 рахунків на техніку банки іноді 6 клієнтам відмовляють, побоюючись неповернення споживчих кредитів.

Крамниці пустують, оптимізують витрати – так тепер називають скорочення штатів, до кінця листопада очікують закриття невеликих крамниць по усій області. Так ми переживаємо знецінення гривні та готуємося до новорічних свят, які усе одно заставлять нас витратити на подарунки більшу частину врятованих від кризи заощаджень.


Переглядів: 3284
Поширень: 0