Саме цей вид податку є основним доходним джерелом бюджету розвитку міста, за рахунок якого і здійснюються роботи з благоустрою парків та скверів, а також розвиток самого міста. За перше півріччя доходи за цим видом податку склали майже 27 мільйонів гривень. Загалом це 85% від усіх доходів бюджету розвитку.

2 серпня відбулось чергове засідання виконавчого комітету Вінницької міської ради, на якому було розглянуто 60 питань за переліком. Основне ж питання стосувалось звіту директора департаменту фінансів міської ради Наталії Луценко щодо виконання міського бюджету у першому півріччі поточного року. За її інформацією, надходження від єдиного податку у порівнянні із 2011 роком зросли вдвічі. Така динаміка зумовлена тим, що з початку 2012 року змінено порядок зарахування податку до міського бюджету, відтак єдиний податок зараховується до бюджету у повному обсязі. У попередні роки від єдиного податку до міського бюджету зараховувалось лише 43%, інші 57% – до спеціального фонду.

Крім того, в частині спрощеної системи оподаткування Податкового кодексу України також відбулись зміни. Зокрема, передбачено нові умови для переходу суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб на спрощену систему оподаткування. Раніше основними умовами були річний дохід не більше 500 тисяч гривень та кількість найманих працівників до 10 осіб. На сьогоднішній день платників єдиного податку «розподілено» на групи: І група – ті СПД, які мають дохід до 150 тисяч гривень на рік і не мають найманих працівників; ІІ група – дохід до 1 млн. гривень та не більше 10 чоловік найманого персоналу. До третьої групи відносять підприємців, які мають щорічний дохід до 3 мільйонів гривень та понад 20 чоловік персоналу. «Ставки податку також переглянуто, зокрема для І і ІІ груп з незначним зростанням та для ІІІ і IV груп – 3 або 5 відсотків від доходу (тобто вдвічі менше), - говорить головний фінансист Вінниці. - Саме наявність ІІІ групи (а це 3296 осіб) дала можливість значно збільшити надходження до бюджету».

Як повідомила Наталія Луценко, також змінились правила для юридичних осіб, які формують IV групу платників єдиного податку. Раніше для переходу на спрощену систему дохід не повинен був перевищувати 1 млн. грн., а чисельність найманих працівників 50 чоловік. Сьогодні гранична сума доходу 5 млн. грн., кількість працівників не повинна перевищувати 50 осіб. Саме це, незважаючи на зменшення ставки оподаткування, і дало можливість збільшити надходження на 42%.

Загалом у першому півріччі поточного року до бюджету міста мобілізовано 603,3 мільйони гривень, що на 26% більше за показник минулого року. Втім, як зазначив перший заступник міського голови Володимир Кістіон, цей відсоток потрібно збільшувати. «В рамках повноважень наших департаментів, в рамках повноважень державних органів, потрібно досить серйозно акумулювати зусилля для того, щоб максимально виконувати завдання, які ставляться перед нами як міським головою, так і міською громадою, - підкреслив Володимир Кістіон. – Ми повинні забезпечити максимальне виконання усіх показників та збільшувати дохідність бюджету».​



Переглядів: 5343
Поширень: 0