Адміністративною радою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було прийнято рішення про збільшення гарантованої суми відшкодування за вкладами, які стали недоступними, зі 150 до 200 тис. грн. Про це повідомив заступник Голови Національного банку України, голова адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігор Соркін.

“У Програмі економічних реформ Президента України на 2010 – 2014 роки одним із заходів для пожвавлення кредитування економіки є вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб. Для виконання заходів, визначених у цій програмі, зроблені певні кроки. Зокрема, ухвалений новий Закон України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, що посилює захист громадян, які довірили свої заощадження банкам. Наступним кроком є збільшення гарантованої суми відшкодування за вкладами, які стали недоступними”, – зазначив Ігор Соркін та нагадав, що останнє підвищення цієї суми було проведено ще в листопаді 2008 року.

“Кошти фізичних осіб є основною ресурсною базою для кредитування економіки. І рішення про збільшення гарантованої суми відшкодування зі 150 до 200 тисяч гривень ухвалене з метою подальшого зміцнення довіри населення до банків та підвищення рівня захищеності переважної більшості вкладників країни. Проведена попередня робота вже дає позитивні результати. Так у поточному році за станом на 1 серпня вклади населення зросли майже на 40 млрд. гривень, у тому числі й у національній валюті – більше ніж на 23 млрд. грн.”, – наголосив Ігор Соркін.

За його словами, для порівняння, у минулому році обсяг коштів фізичних осіб на рахунках у банках збільшився на 13%, а з початку поточного року – вже понад 11%. Більше половини вкладів населення (майже 52%) сьогодні розміщені в національній валюті.

“Я вважаю, що це показник довіри до банківської системи, яку держава і Національний банк повинні зміцнювати. Сподіваюсь, що це рішення з одного боку надасть позитивний сигнал для вкладників щодо упевненості у збереженні своїх заощаджень, а з другого - надасть змогу банкам збільшити свою ресурсну базу для кредитування економіки країни. І головне – засвідчить рішучість влади захищати інтереси кожного громадянина, який довірив свої заощадження банківській системі”, – підкреслив заступник Голови Національного банку України, голова адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігор Соркін.

На даний час рішення Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про збільшення гарантованої суми відшкодування за вкладами передано для державної реєстрації у Міністерстві юстиції України.


Переглядів: 4860
Поширень: 0